Na invoeren veiligheidswet

Trump stopt met speciale behandeling Hongkong

15 juli 2020 07:22 Aangepast: 15 juli 2020 11:48
Trump: "Hongkong zal nu hetzelfde worden behandeld als China." Beeld © AFP

De Verenigde Staten zullen Hongkong voortaan hetzelfde behandelen als China. De Amerikaanse president Trump heeft daarvoor een wet ondertekend. Aanleiding is de omstreden Chinese veiligheidswet die Hongkong heeft ingevoerd.

De Amerikaanse wet, die eerder werd aangenomen in het congres, heeft grote gevolgen voor de handelsrelatie tussen Hongkong en de VS.

"Hongkong zal nu hetzelfde worden behandeld als China. Geen speciale privileges meer, geen economische voordelen en geen export van gevoelige technologieën", zei president Trump tijdens een persconferentie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste arrestaties in Hongkong een feit: betogers opgepakt met nieuwe wet

Daarnaast voert het Witte Huis nieuwe sancties in voor een aantal Chinese functionarissen, dat betrokken was bij de invoering van de veiligheidswet.

In een reactie roept China de Verenigde Staten op om te stoppen zich te bemoeien met binnenlandse zaken.

Veiligheidswet

De omstreden veiligheidswet in Hongkong werd op 30 juni ingevoerd, na maandenlange felle protesten. De wet maakt het voor Hongkong mogelijk om bewoners in China te laten berechten en op te sluiten. Ook is het verboden om te demonstreren, bijvoorbeeld voor democratische vrijheden. Betogers kunnen een levenslange celstraf krijgen.

De veiligheidswet is volgens China nodig om de orde te herstellen, maar krijgt wereldwijd veel kritiek. Amerika vindt dat de wet indruist tegen de afspraken van 1997, toen de Britten hun kolonie opgaven en Hongkong een speciale, autonome status binnen China kreeg.

'Ze konden corona stoppen' 

Tijdens zijn persconferentie hield Trump China ook verantwoordelijk voor de wereldwijde coronacrisis. Volgens de president had het land de pandemie kunnen voorkomen. "Vergis je niet. We houden China volledig verantwoordelijk voor het verbergen van het virus, om het daarna over de wereld los te laten. Ze konden het stoppen. Ze moesten het stoppen."

Trump reageerde afwijzend op de vraag of hij nog zal spreken met zijn Chinese collega Xi Jinping. "Dat ben ik niet van plan."

De politie in Hongkong trad hard op nadat de veiligheidswet werd ingevoerd.

Met de nieuwe wet wordt de invloed van China in het onafhankelijke Hongkong steeds groter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore