'Vluchtgevaarlijk'

Epstein-handlanger Ghislaine Maxwell voor het eerst voor de rechter

14 juli 2020 18:20 Aangepast: 14 juli 2020 21:37
Ghislaine Maxwell en Epstein op een foto die getoond wordt door het Amerikaanse OM. Beeld © ANP

Ghislaine Maxwell verschijnt vandaag voor het eerst in de rechtbank in New York. Daar krijgt de oud-handlanger van kindermisbruiker Jeffrey Epstein te horen of ze eventueel op borgtocht kan vrijkomen. Justitie wil dat voorkomen en noemt Maxwell extreem vluchtgevaarlijk.

Miniatuurvoorbeeld
Update:

Ghislaine Maxwell houdt onschuld vol, rechter wijst borgtocht af

Maxwell hangt een celstraf van maximaal 35 jaar boven het hoofd. De ex-partner van de steenrijke Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein zou diens misbruik jarenlang hebben gefaciliteerd.

Meisjes geronseld

Maxwell wordt er van verdacht de meisjes voor Epstein te hebben geronseld, en zelf ook af en toe meisjes hebben misbruikt. De vrouw werd op 2 juli gearresteerd in een afgelegen villa, verstopt in de bossen in New Hampshire.

Justitie wil koste wat kost voorkomen dat Maxwell op borgtocht kan vrijkomen. De aanklagers menen dat de kans te groot is dat de 58-jarige vrouw in afwachting van haar proces opnieuw probeert te vluchten.

Dit is Ghislaine Maxwell, rechterhand van kindermisbruiker Epstein

Een profiel van Ghislaine Maxwell, die 35 jaar cel boven het hoofd hangt.

Daarbij wijzen ze naar het moment dat de FBI haar luxe woning binnenviel. Op dat moment zou Maxwell ook hebben geprobeerd te ontkomen.

De FBI vond daarnaast een telefoon die in aluminiumfolie was gewikkeld. Volgens de autoriteiten een mislukte poging om van de radar te blijven en de autoriteiten te misleiden.

Coronagevaar

De advocaten van Maxwell pleiten juist wel voor een vrijlating op borgtocht. Volgens hen loopt Maxwell onnodig veel risico door de uitbraak van het coronavirus. "Als Maxwell blijft vastzitten, loopt haar gezondheid serieus gevaar. Ze zou op die manier geen eerlijk proces kunnen krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ghislaine Maxwell ontkent ronselen meisjes voor misbruiker Epstein

De advocaten hebben een voorstel gedaan voor een borg van 5 miljoen dollar met strenge reisrestricties. Ze ontkennen alle aantijgingen.

Slapen zonder lakens

Maxwell verblijft op dit moment in een gevangenis in Brooklyn in New York. In haar cel moet ze zonder lakens slapen en mag ze alleen papieren kleding dragen. Ook wordt Maxwell continu via camera's in de gaten gehouden en deelt ze haar cel met een andere gevangene.

Zo wil de gevangenis voorkomen dat Maxwell hetzelfde overkomt als haar oude liefde. Voordat hij kon worden veroordeeld, stierf Jeffrey Epstein in zijn cel. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore