Zuid-Chinese Zee

Witte Huis haalt uit naar China om claim eilanden: 'Volledig onrechtmatig'

14 juli 2020 07:38 Aangepast: 14 juli 2020 08:00
De Amerikaanse minister Pompeo. Beeld © Getty / AFP

China's claim op een groep eilandjes in de Zuid-Chinese Zee is volgens de Verenigde Staten 'volledig onrechtmatig'. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Het zijn de felste uitspraken in jaren over het conflict. China zegt dat het Witte Huis uit is op een confrontatie.

De eilandjes zijn weliswaar klein, maar spelen een grote rol in een groeiend internationaal conflict. Behalve China claimen ook andere landen recht te hebben op de grond in zee.

"We maken duidelijk: Pekings claim op bronnen in het grootste gedeelte van de Zuid-Chinese Zee is volkomen onwettig, net als de pesterijcampagne om er de controle over te krijgen", zei minister Pompeo. "De wereld zal niet toestaan dat Peking de Zuid-Chinese Zee zal gebruiken als zijn maritieme rijk."

Militaire bases

De eilandjes in de Zuid-Chinese Zee krijgen sinds 2014 steeds meer vorm. China heeft ze vaak met zand en stenen verder opgespoten. Sindsdien doen ze dienst als militaire bases, waar ook Chinese gevechtsvliegtuigen kunnen landen. De eilanden liggen op belangrijke vaarroutes en bevatten mogelijk veel grondstoffen. Behalve China maken ook Maleisië, de Filipijnen, Taiwan, Brunei en Vietnam aanspraak op de eilanden.

De Filipijnen wonnen in 2016 een zaak bij een internationaal hof in Den Haag. Het tribunaal oordeelde dat China geen aanspraak kon maken op de eilandjes. China erkent het hof niet en negeert de uitspraak. Tot nu toe hield ook de VS zich afzijdig.

China reageert fel

China stelt dat de Verenigde Staten 'uit zijn op een confrontatie in de regio' en noemt de beschuldigingen 'volledig onrechtvaardig'.

"Onder de noemer van stabiliteit, laat Amerika zijn spierballen zien. Ze voeren de spanning op", reageert de Chinese ambassade in Washington.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles op alles voor een paar eilandjes in de Zuid-Chinese Zee

De relatie tussen China en de VS is het afgelopen jaar verder verslechterd. Het Witte Huis haalde eerder hard uit naar Peking vanwege de Chinese aanpak van de coronacrisis, de onrust in Hongkong en het vervolgen van Oeigoeren in het land.

Militaire actie

De uitspraken van Pompeo zijn mogelijk een opmaat voor meer militairen in de regio. De Amerikaanse marine patrouilleert al jaren in de Zuid-Chinese Zee, maar hun aanwezigheid groeit. In april werden nog eens twee Amerikaanse vliegdekschepen naar Maleisië gestuurd. China en de VS hielden vorige week tegelijkertijd militaire oefeningen in het gebied.

Geld, geld, geld: ruzie om de Zuid-Chinese Zee

Het jarenlange conflict over de Zuid-Chinese Zee: een conflict met grote economische gevolgen, legt Meike de Jong uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore