Zes jaar later

Nederland sleept Rusland voor de rechter vanwege MH17

10 juli 2020 14:12 Aangepast: 11 juli 2020 14:12
Een reconstructie van het wrak van MH17. Beeld © ANP

Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, zes jaar na het neerhalen van MH17 boven Oost-Oekraïne.

Nederland houdt Rusland verantwoordelijk voor de MH17-ramp en begint nu 'statenklacht' bij het Hof in Straatsburg. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een schadevergoeding voor de nabestaanden. Nederland vindt dat Rusland het Europees mensenrechtenverdrag heeft geschonden door het neerhalen van vlucht MH17. Daarnaast ondersteunt Nederland een procedure die al was aangespannen door een groep nabestaanden. 

'Hoogste prioriteit'

"Het bereiken van gerechtigheid voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden is en blijft de hoogste prioriteit voor het kabinet", zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken in een reactie. "Met de stap die we vandaag zetten, door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zoveel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichterbij ons doel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nabestaande Lockerbie-ramp over MH17-proces: 'Voor nabestaanden is dit loodzwaar'

"Dit is best een grote stap, want voor het eerst sleept Nederland zelf nu Rusland daadwerkelijk voor de rechter", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Vanuit Moskou is nog altijd geen erkenning van aansprakelijkheid te verwachten. Straatsburg was een van de opties voor het kabinet, want Rusland erkent het Hof. Maar wie hoopt op een snelle procedure, komt bedrogen uit. Procedures in Straatsburg duren jarenlang." 

Het gebouw van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het gebouw van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Alle bij het kabinet beschikbare en relevante informatie over MH17 wordt nu ingebracht in de procedure, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Rusland heeft Europese mensenrechtenverdragen ondertekend en erkent het Hof in Straatsburg, maar het land behoudt ook het recht om beslissingen naast zich neer te leggen als ze in strijd zijn met Russische wetten.

Zes jaar geleden

Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.  

Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) werd MH17 neergeschoten met een BUK-raket. Het Joint Investigation Team concludeerde dat de raketinstallatie afkomstig was van de 53ste luchtafweerbrigade van het Russische leger. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teruglezen: strafproces MH17 hervat, verdachten hadden speciaal beveiligde telefoons

In maart 2020 is het Openbaar Ministerie een rechtszaak begonnen tegen vier verdachten, drie Russen en Oekraïner. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, door het vervoeren van de lanceerinstallatie naar Oost-Oekraïne. Er was veelvuldig contact tussen de rebellen in Oost-Oekraïne en de Russische regering in Moskou, zo blijkt uit het onderzoek.

Daarnaast hebben Nederland en Australië officieel Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. De twee westerse landen nodigden Rusland uit om te praten.

Financiële vergoeding

Aansprakelijkheid kan leiden tot een juridische procedure, maar de landen kunnen ook een regeling afspreken, bijvoorbeeld over de erkenning van aansprakelijkheid of een financiële vergoeding voor de nabestaanden.

Nederland werkt samen met Australië, omdat dat land ook veel slachtoffers had. 38 passagiers hadden de Australische nationaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Alles, echt álles is onderzocht bij ramp MH17 - met steeds dezelfde conclusie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore