Ambulances ingehuurd

Sloppenwijk Brazilië strijdt zelf tegen corona, omdat de overheid niet ingrijpt

07 juli 2020 07:04 Aangepast: 07 juli 2020 07:26
Een arts in Paraisópolis, een van de grootste sloppenwijken van São Paulo Beeld © Getty

Het aantal coronadoden in Brazilië blijft maar oplopen. Vooral in de sloppenwijken kan het virus door de slechte sanitaire voorzieningen en de afwezigheid van de overheid veel slachtoffers maken. Een aantal bewoners laat het er niet bij zitten en komt zelf in actie om het virus buiten de deur te houden. RTL Nieuws sprak de initiatiefnemer.

Het produceren van mondkapjes, het uitdelen van schoonmaakspullen en het klaarmaken van een lunch. Het is allemaal onderdeel van het eigen strijdplan van de bewoners van Paraisópolis, een van de grootste favela’s van São Paulo.

"De overheid helpt ons niet, dus hebben we zelf maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan", zegt Gilson Rodrigues tegen RTL Nieuws. Hij is de buurtleider van Paraisópolis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaanse president Bolsonaro heeft symptomen coronavirus

Twee scholen die toch dicht zijn vanwege het coronavirus zijn bovendien omgedoopt tot ziekenhuisafdelingen. Mensen die positief worden getest op het virus worden daarnaartoe gebracht. Tot nu toe zijn zo’n 300 bewoners van Paraisópolis er al geïsoleerd.

Steeds meer besmettingen

Dat zullen er de komende tijd waarschijnlijk meer worden, want het coronavirus slaat ook in de sloppenwijken hard toe. "Je ziet dat er juist in de favela’s op dit moment steeds meer besmettingen zijn", zegt Latijns-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens.

"In eerste instantie werden vooral mensen in de rijkere wijken ziek. Zij zijn degenen die het virus waarschijnlijk uit het buitenland hebben meegebracht. Maar vervolgens gaven zij het door aan hun schoonmakers en portiers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 50.000 coronadoden in Brazilië

Volgens buurtleider Gilson Rodrigues gaat de verspreiding in de arme wijken extra snel. "Het is hier ontzettend lastig om afstand te houden. Mensen wonen in kleine huisjes, de hygiënische omstandigheden zijn complex. Vaak is er niet eens stromend water."

Artsen vrezen drugsgeweld

En dus zullen ambulances in de sloppenwijken hard nodig zijn, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Correspondent Sandra Korstjens: "Deze wijken staan vaak onder controle van drugsbendes. Het is er gevaarlijk en artsen en ambulances durven er meestal niet naar binnen."

Buurtleider Rodrigues heeft daar samen met een paar andere inwoners van Paraisópolis een oplossing voor bedacht. "We hebben de favela in verschillende gebieden ingedeeld. Per vijftig huizen werd een vrijwilliger geselecteerd als 'lokale president'."

Iedereen in deze wijken kent regelmatig moeilijke momenten. Juist daardoor is de onderlinge solidariteit zo groot.

Zij geven voorlichting, houden de gezondheid van de bewoners in de gaten en bellen een ambulance als het nodig is. "Maar omdat die dus niet naar de sloppenwijken komen hebben we zelf drie ambulances en artsen ingehuurd." Op die manier zijn de bewoners minder afhankelijk van het reguliere zorgpersoneel.

Succesvol plan

Correspondent Sandra Korstjens is niet verrast dat de veertien miljoen inwoners van de Braziliaanse sloppenwijken zo goed voor elkaar zorgen.

"Iedereen in deze wijken kent regelmatig moeilijke momenten. Juist daardoor is de onderlinge solidariteit zo groot. Je weet tenslotte nooit wanneer je zelf hulp nodig hebt. Bovendien zijn mensen eraan gewend dat de overheid niet voor hen zorgt."

Geïsoleerd levende groepen Brazilië moeten coronatest doen

Hun gezondheid is in gevaar nu duizenden illegale goudzoekers hun leefgebied binnendringen en de ziekte verspreiden.

Het geld voor de ambulances is dan ook ingezameld door middel van crowdfunding en donaties. "We hebben geen enkele steun gekregen van de overheid. De mensen in de favela’s worden aan hun lot overgelaten'', zegt Rodrigues.

300 sloppenwijken

Het is voor veel andere sloppenwijken dan ook noodzaak om ook met initiatieven te komen. Volgens Rodrigues, die zelf meer samenwerking tussen favela’s op landelijk niveau coördineert, gebeurt dat gelukkig op steeds meer plekken.

Het initiatief van de 'lokale presidenten' die voor hun straat zorgen, is intussen al door zo’n driehonderd sloppenwijken door het hele land overgenomen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore