Overstromingen

Extreme regen in Japan: vrees voor nóg meer doden

06 juli 2020 11:51 Aangepast: 06 juli 2020 14:18
Het noodweer laat zijn sporen na.

Zware overstromingen en extreem weer hebben in Japan al zeker 44 mensen het leven gekost. Reddingswerkers zoeken nog met man en macht naar vermisten, terwijl er opnieuw zware regenval wordt verwacht. Op het zuidelijke eiland Kyushu staan complete woonwijken onder water.

Ook de komende uren wordt het zuiden van Japan getroffen door extreem weer. Het land heeft de hoogste waarschuwing afgekondigd voor de regio’s Nagasaki, Saga en Fukuoka. De Japanse nieuwszender NHK spreekt over regen 'die maar eens in een decennia valt'.

Zaterdag viel er al een record hoeveelheid regen uit de lucht, waardoor onder meer de Kuma-rivier is overstroomd.

De regering heeft 40.000 reddingswerkers naar het rampgebied gestuurd. Zij moeten helpen met evacuaties en zoeken naar vermiste personen. Zeker elf mensen zijn nog spoorloos.

Klem in verzorgingshuis

Onder de 44 dodelijke slachtoffers zijn onder meer veertien ouderen uit een verzorgingshuis. Het water stroomde afgelopen weekend met grote kracht het tehuis bij Kuma op het eiland Kyushu in, waardoor bewoners klem kwamen te zitten.

Een aantal ouderen in een rolstoel kon de hoger gelegen etages niet meer bereiken en overleefde het niet. Bijna honderd aanwezigen konden een dag later pas worden gered.

Er komt nog meer regen aan: de hoogste waarschuwing is afgegeven. Er komt nog meer regen aan: de hoogste waarschuwing is afgegeven.

In totaal zijn achttien verzorgingshuizen overstroomd, net als 28 medische faciliteiten. Door het extreme weer zitten ook duizenden huishoudens zonder stroom en drinkwater.

Coronamaatregelen

In de zwaarst getroffen gebieden spelden bewoners woorden als SOS, rijst en water op de grond, als boodschap voor de overvliegende reddingswerkers.

Honderdduizenden bewoners is gevraagd om naar speciale opvanglocaties te gaan, maar vanwege het coronavirus durft niet iedereen dat. De schuilplekken nemen ook maatregelen: de capaciteit is lager dan normaal en van iedere aanwezige wordt vooraf de temperatuur gemeten.

Modderstromen zorgen voor veel schade. Modderstromen zorgen voor veel schade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore