Ga naar de inhoud
Nucleaire programma vertraagd

Atoomfaciliteit Iran zwaar beschadigd, mogelijk door explosief

Het beschadigde atoomcomplex in Natanz. Beeld © Atomic Energy Organization of Iran

Het nucleaire programma van Iran heeft een zware klap gekregen. Het land geeft toe dat een brand hun belangrijkste atoomfaciliteit voor een deel heeft verwoest. Een bomaanval is volgens Iran vermoedelijk de oorzaak geweest.

De centrale in de stad Natanz werd afgelopen donderdag getroffen door een explosie. Iran meldt dat dit zoveel schade heeft veroorzaakt, dat het nucleaire programma maanden vertraging zal oplopen. Eerder zei Iran nog dat de schade beperkt was. Het atoomcomplex werd gebruikt om nucleaire centrifuges te maken, een essentieel onderdeel om uranium te verrijken.

"Iran zal het beschadigde gebouw vervangen door een grotere faciliteit, met nog geavanceerdere apparatuur", zei de woordvoerder van het Iraanse nucleaire programma.

Iran
Lees ook:
Iran houdt zich niet meer aan atoomakkoord, verrijkt weer uranium

Iraanse inlichtingendiensten vermoeden dat Israël of Amerika de faciliteit hebben geraakt met een explosief. Iran onderzoekt of iemand een bom naar binnen heeft gebracht of dat de faciliteit is geraakt met een drone.

Druk op Iran

Hoewel Iran claimt dat het nucleaire programma niet voor kernwapens is bedoeld, geloven Israël en de Verenigde Staten daar niks van. Zij willen maximale druk op Iran.

Onthoofding
Lees ook:
Onthoofding Iraans meisje (14) door eigen vader schokt Iran

Israël geeft niet publiekelijk toe dat het Iran heeft aangevallen, maar ontkent het ook niet. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte zondag dat 'Iran geen nucleaire mogelijkheden mag hebben', en 'daarom ondernemen we actie die we beter niet kunnen bespreken'.

Meerdere incidenten

De afgelopen dagen zijn ook tal van andere incidenten gemeld, waarbij de basisinfrastructuur van Iran werd getroffen door stroomuitval of brand. Zo werden twee energiecentrales door explosies beschadigd. Volgens Iran gaat het om ongelukken.