Ga naar de inhoud
Meer dan vorig jaar

CO2-uitstoot China piekt weer na coronacrisis: meer dan jaar eerder

De CO2-uitstoot nam na de lockdown drastisch toe. Beeld © AFP

In China is de CO2-uitstoot weer flink toegenomen. Daarmee komt er een einde aan de enorme dip die werd veroorzaakt door de coronacrisis. Het land stootte zelfs meer CO2 uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

De uitbraak van het coronavirus zorgde begin dit jaar nog voor zo'n 25 procent minder CO2-uitstoot in China. Een ongekende daling, nadat het land van begin februari tot halverwege maart grotendeels tot stilstand kwam.

CO2-uitstoot hoger dan vorig jaar

Inmiddels is de CO2-uitstoot in China weer rap toegenomen. Kolencentrales en de industrie draaien weer op volle toeren. Ook het aantal vluchten is weer gestegen.

China stootte in mei zelfs meer kooldioxide (CO2) uit dan in dezelfde maand vorig jaar, zo laat onderstaande grafiek zien. De blauwe lijn is de CO2-uitstoot van 2019, de rode die van 2020. Het gaat om een toename van zo'n vier à vijf procent, blijkt uit statistieken van de Chinese overheid.

Analisten wijzen als oorzaak vooral naar de productie van cement in China. Dat wordt met name gebruikt voor infrastructuur en vastgoedprojecten. Ook is de vraag naar diesel gestegen. De vrachtsector herstelt en Chinezen kiezen vanwege het coronavirus minder vaak voor het openbaar vervoer.

Stijgende lijn

De CO2-uitstoot door China is dit jaar in totaal nog wel altijd lager dan vorig jaar. Of de stijgende lijn doorzet valt nog moeilijk te voorspellen.

Wel lijkt het erop dat China de economie met grote bouwprojecten draaiende wil houden, waarbij het land volgens milieuorganisaties minder rekening zal houden met de uitstoot van broeikasgassen.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus zorgt voor immense daling CO2-uitstoot: 'Nog geen reden tot juichen'