Ga naar de inhoud
Vanaf 1 juli

Toeristen uit 14 extra landen weer welkom in Nederland

De eerste reizigers vertrekken weer vanaf Schiphol. Beeld © Robin Utrecht

Toeristen uit 14 landen zijn weer welkom in Nederland en in andere Europese landen. De EU-landen hebben in meerderheid ingestemd met de geleidelijke versoepeling van het inreisverbod naar Europa vanaf 1 juli.

Inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea zijn vanaf woensdag in principe weer welkom in Europa. Deze landen staan op de lijst van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa.

Bronnen in Den Haag zeggen tegen RTL Nieuws dat Nederland de lijst overneemt. De EU-landen moeten de aanbeveling nog wel omzetten in nationale regelgeving. Daardoor kan nog vertraging optreden en landen kunnen nog extra beperkingen opleggen.

China

China is het vijftiende land op de lijst, maar Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat. 

Zo
Lees meer:
Zo zwaar leunen de Zuid-Europese economieën op toerisme

Veel discussie

De afgelopen dagen is er veel overleg geweest tussen EU-landen over de lijst. Het is in principe aan EU-landen zelf om te beslissen wie wordt toegelaten, maar mede omdat mensen eenmaal in de EU door kunnen reizen naar andere lidstaten, willen ze één lijn trekken. Vooral zuidelijke lidstaten waarvoor toerisme erg belangrijk is, wilden een ruimer inreisbeleid, maar bijvoorbeeld Nederland drong aan op een landenlijst gebaseerd op de gezondheidssituatie.

Daarom zijn toeristen uit de Verenigde Staten, Turkije, India, Rusland en Brazilië nog niet welkom, want in die landen zijn er nog relatief veel coronabesmettingen.

Corona
Lees ook:
Corona klap voor toerisme Rome: 'Helft mensen blijft weg'

Nederlandse toeristen

De Europese lijst betekent nog niet dat Nederlandse toeristen nu ook meteen naar die veertien landen kunnen reizen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat per land wordt gekeken of het reisadvies wordt versoepeld en of Nederlandse toeristen kunnen afreizen. Dat de gezondheidssituatie in een land aanvaardbaar is, betekent nog niet automatisch dat alle toeristen worden toegelaten. 

Bron: RTL Nieuws / ANP