Ga naar de inhoud
Crowd management

Apps vertellen je voortaan hoe druk het ergens is

Beeld © VVV Texel

Anderhalve meter afstand hoort nog steeds tot de basisregels van het RIVM. Ook na de versoepelingen. Via apps gaan gemeentes, restaurants en attractieparken de bezoekersaantallen proberen te beteugelen. "We geven iedereen de keuze om niet in de drukte te belanden."

Bij het onderling afstand houden ontstaan steeds meer uitzonderingen, maar in de buitenlucht blijft de anderhalve meter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verplicht. Openbare plekken moeten daarom zo ingericht worden dat bezoekers onderling, en bezoekers en personeel genoeg afstand kunnen bewaren.

Drukte meten

De naam daarvoor is 'crowdmanagement'. Simpel gezegd: hoe zorg je er voor dat het op een plek niet te druk wordt en hoe stimuleer je mensen zich te verspreiden?

"We verwachten dat een deel van de coronamaatregelen zullen blijven hangen", zegt Frank Wijnveld van CrowdProfessionals. Zijn bedrijf zorgt er normaal gesproken voor dat evenementen zoals Koningsdag, Champions League-wedstrijden en festivals zo goed mogelijk verlopen. Maar door de coronacrisis viel dat allemaal weg.

Druktemonitoring

"Tot we ons realiseerden dat de anderhalvemetermetersamenleving eigenlijk ook een crowdmanagementvraagstuk is. Daarom helpen we nu gemeentes, universiteiten, pretparken en nog veel meer bij hun druktemonitoring."

Waarom
Lees ook:
Waarom moet je buiten nog steeds anderhalve meter afstand houden?

CrowdProfessionals maakt uitgebreide analyses van de gemiddelde aantallen per locatie. "Aan de hand van modellen berekenen we hoeveel mensen maximaal door een bepaalde straat of in een bepaald gebouw kunnen, terwijl ze onderling afstand houden."

Dreigt het te druk te worden? Dan worden bijvoorbeeld boa's of vrijwilligers ingeschakeld om de drukte te verspreiden. "Handhaving is volledig communicatief", zegt Wijnveld. "Denk ook aan teksten op een beeldscherm."

Drie scenario's voor een tweede coronagolf

02:44
Door de nieuwe vrijheden zou er zomaar een tweede piek aan besmettingen kunnen komen, zo vrezen deskundigen.

Maar je kan ook zelfstandig de drukte in de gaten houden. Zoals in de provincie Gelderland bijvoorbeeld. Daar start maandag een app waar zeker 100 'expertmeters' meerdere keren per dag de actuele drukte meten.

Boswachters, boa's en ondernemers geven aan hoe druk het op ongeveer 300 locaties is. Dat wordt vervolgens naar de app gecommuniceerd, en met een rood, oranje of groen stoplicht op de kaart in beeld gebracht. De kaart van de gemeente Alphen aan den Rijn werkt volgens hetzelfde principe.

'Even stilstaan'

Algemeen directeur van Toerisme Veluwe Herre Dijkema: "Vergelijk de app met een filemelding. We geven advies: niemand houdt je tegen. Maar ik hoop dat mensen vooraf even stilstaan bij wat ze doen en waar ze heen gaan. We geven iedereen de keuze om niet in de drukte te belanden."

Het voordeel van werken met de 'expermeters' is dat er geen camera's nodig zijn. "Onze app is totaal privacy ongevoelig", vervolgt Dijkema. "Niemand hoeft zich gemeten te voelen. De expertmeters maken een inschatting hoe druk het op hun locatie is. Ze leggen niets vast en gaan heus geen koppen tellen."

Ministerie
Lees ook:
Ministerie gaat samenwerken met Belastingdienst voor corona-app

Ook Texel heeft een eigen app, ontwikkeld door de plaatselijke VVV. Op het Waddeneiland worden gebruikers verzocht om hun bezoek aan bijvoorbeeld het strand of museum vooraf te reserveren. Op basis van die reserveringen verschijnt er ook in de app van Texel een stoplicht dat mensen waarschuwt waar het (te) druk is.

Bewuste keuze

"We hebben bewust gekozen om mensen niet verplicht iets te laten downloaden", stelt directeur van VVV Texel, Frank Spooren. "Wij weten hoeveel mensen er op het eiland zijn. De meeste bezoekers blijven hier meerdere dagen en boeken een overnachting. We kunnen hen vooraf informeren in de app."

Volgens Spooren bestaat er daarom een goede indruk van de drukte. "Daarbovenop komt de vrijwillige deelname aan de app. Zo willen we de trekpleisters van het eiland niet laten overstromen. Mocht het strand bijvoorbeeld te druk worden, dan adviseert de app locaties waar het rustiger is."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Frank Wijnveld van CrowdProfessionals voorziet dat dit soort apps op veel plekken in Nederland zullen worden uitgerold. "Grote kans dat de anderhalvemetermaatschappij het nieuwe normaal wordt. Dan heb je een goede indicatie nodig wanneer het ergens te druk is. Dan zijn dit soort systemen heel handig."