Ga naar de inhoud
Varkens in Nood

Aangifte tegen varkensslachterij over levend koken van varkens

Archieffoto Beeld © Animal Rights

Varkens die in slachthuizen gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. Volgens Varkens in Nood helpen de boetes van de NVWA niet om dit te stoppen. De dierenrechtenorganisatie heeft daarom bij de politie aangifte gedaan tegen een slachthuis dat bij herhaling varkens bij bewustzijn liet verdrinken in een bad met gloeiend heet water.

De dierenrechtenorganisatie wil dat het slachthuis zich verantwoordt voor de rechter omdat hier sprake is van structurele dierenmishandeling. Dat blijkt uit de aangifte die in bezit is van RTL Nieuws.

Varkens levend gekookt

Tussen het najaar van 2018 en half 2019 ging het vier keer mis bij het slachthuis en verdronken varkens terwijl ze nog leefden. Inspecteurs van de NVWA zagen het voor hun eigen ogen gebeuren, staat te lezen in de inspectierapporten. RTL Nieuws berichtte hier begin dit jaar al over. De dieren waren voordat ze het hete bad in gingen niet goed gedood. En er werd niet gecontroleerd of de dieren buiten bewustzijn waren, met als gevolg dat de dieren levend werden 'gekookt'.

De NVWA heeft het slachthuis hiervoor vier keer een boete van 1500 euro opgelegd. Maar dat is volstrekt onvoldoende, zegt Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood. "Die boetes doen op geen enkele wijze recht aan de ernst van de misdragingen. Daarnaast hebben ze geen enkel afschrikwekkend effect, zoals duidelijk blijkt uit de herhaling van de overtredingen."

Dieren
Lees ook:
Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen

Het is onduidelijk om welk slachthuis het gaat, omdat de naam van het bedrijf in de vrijgegeven inspectierapporten door de NVWA zwart zijn gemaakt. Varkens in Nood is van mening dat de politie die gegevens kan opvragen bij de toezichthouder.

De advocaat, die namens ViN de aangifte indient, is niet bang dat de aangifte wordt afgewezen omdat een bedrijf niet twee keer voor hetzelfde feit gestraft mag worden. De boetes zijn opgelegd voor het niet naleven van de slachtregels en bij dierenmishandeling gaat het om niet naleven van de Wet Dieren.

'Slachthuis
Lees ook:
'Slachthuis 23' maakt een puinhoop van het doden van varkens