Ga naar de inhoud
Dossiervreter met ambitie

Pieter Omtzigt meldt zich onverwacht als vierde kandidaat-lijsttrekker CDA

Pieter Omtzigt Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich kandidaat gesteld om lijsttrekker van het CDA te worden. Dat zegt hij tegen RTL Nieuws. Omtzigt is een zeer ervaren Kamerlid en bekend vanwege zijn vasthoudende rol in verschillende dossiers, zoals de toeslagenaffaire, MH17 en corruptie op Malta.

Andere kandidaten zijn vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Martijn van Helvert. Dat ook Omtzigt zich kandidaat stelt, komt als een grote verrassing.

Dossiervreter

Omtzigt is al 17 jaar Kamerlid en staat bekend als dossiervreter; hij heeft een buitengewoon inhoudelijke reputatie. Recent kreeg hij veel lof voor zijn vasthoudendheid in de affaires bij de Belastingdienst. In de toeslagenaffaire had de Belastingdienst volkomen ten onrechte duizenden gezinnen beschuldigd van fraude. Mensen werden gedwongen om uitgekeerde toeslagen terug te betalen terwijl ze niks fout hadden gedaan.

"Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom. Daarom heb ik me bijvoorbeeld vastgebeten in de verschrikkelijke manier waarop de Belastingdienst mensen met kinderopvangtoeslag behandelde. Dat mag niet meer gebeuren."

Onverwacht

Omtzigt beet zich ook vast in de corruptie op Malta en de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. De parlementariër deed onderzoek naar de rechtsstaat op het eiland en werd tegengewerkt door de machthebbers op Malta.

Hugo
Topfavoriet
Hugo de Jonge wil lijsttrekker worden: 'Ik wil met het CDA een leidende rol spelen'

De kandidatuur van Omtzigt komt onverwacht. Sinds vorige week is de procedure geopend. De gedoodverfde kandidaat Wopke Hoekstra liet weten niet beschikbaar te zijn. Vicepremier Hugo de Jonge maakte als eerste zijn kandidatuur bekend. Sindsdien zijn al drie andere kandidaten opgestaan.

Volgens Omtzigt heeft hij afgelopen weekeinde de knoop doorgehakt: "Ik heb er dit weekend lang met mijn echtgenote over gesproken. Dat is ook nodig want we wonen in Enschede, hebben vier kinderen, dus het is best een keuze. Na dat gesprek heb ik besloten me kandidaat te stellen."

Hoekstra wel premierskandidaat

Van Van Helvert en Keijzer is bekend dat zij zich niet zouden hebben gekandideerd als Wopke Hoekstra had besloten lijsttrekker te willen worden. Van Helvert noemt Hoekstra zelfs zijn premierskandidaat. Omtzigt wijst erop dat hij teleurgesteld was dat Hoekstra afhaakte. "Ik wil ook lijsttrekker worden omdat ik het belangrijk vindt dat we de coronacrisis goed oplossen. Het is een zware crisis, we gaan richting een tekort van 100 miljard dit jaar. De crisis vraagt heel veel van mensen."

CDA'ers
Teleurstelling
CDA'ers balen van afhaken Wopke Hoekstra: 'Hij kiest voor eigenbelang'

Idealen

"Ook heb ik idealen over hoe we na de crisis verder kunnen. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat jongeren zelfstandig kunnen wonen. Hoe we binnen Europa goed kunnen samenwerken, dat iedereen zijn eigen broek ophoudt. Dus zeg ik tegen de CDA leden als u mij wilt kiezen, ik ben ervoor beschikbaar."

Omtzigt wil niet zeggen of het CDA onder zijn leiding naar links of naar rechts gaat. "Ik kies voor een praktische kant. Ik heb heel veel oog voor wat er met gewone mensen gebeurt. Wij hebben teveel oog gehad voor de multinationals, de brievenbusfirma's en te weinig voor de kinderopvangtoeslagontvanger. Daar wil ik voor opkomen. Voor een samenleving waar er ruimte is voor gezinnen, ruimte is voor mkb bedrijven, ruimte is voor verenigingen en ruimte om je te ontplooien en je lekker kunt vinden van de regering wat je vindt."

Forum voor Democratie

Gevraagd naar zijn kansen glimlacht Omtzigt: "Het mooie van een verkiezing in een democratisch land is dat je van tevoren niet weet wie er wint. Het is helemaal aan de leden. Ik heb me kandidaat gesteld en zij mogen kiezen." Over de binnen het CDA heikele vraag wel of niet samenwerken met Forum voor Democratie is Omtzigt duidelijk: "De heer Baudet (fractievoorzitter FvD, red.) heeft gezegd dat het CDA uit is op de vernietiging van Nederland, daarmee heeft hij gezegd dat hij niet met ons wil samenwerken." 

De deadline voor kandidaten om te solliciteren is inmiddels verstreken. Vandaag worden sollicitatiegesprekken gevoerd door een selectiecommissie en morgen presenteert het CDA officieel de kandidaten. Dan volgt een korte campagneperiode.

Leden kunnen van 6 tot 9 juli stemmen. Op 9 juli wordt de uitslag bekendgemaakt. 

Omtzigt: burgers slecht beschermd in 'rechtsstaat' Nederland

20:17
Een eerder gesprek tussen presentator Roderick Veelo en Omtzigt
Ook
'Het is 2020, tijd voor een vrouw'
Ook Mona Keijzer stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap CDA