Strijdtoneel

Kaag stelt zich snel kandidaat als D66-leider

18 juni 2020 11:44 Aangepast: 18 juni 2020 11:54
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Beeld © ANP

Binnen een paar dagen zal Sigrid Kaag aankondigen dat ze lijsttrekker van D66 wil worden, melden bronnen in de partij. Dat ze voor het leiderschap van de sociaal-liberalen zou gaan, hing al enige tijd in de lucht.

Kaag is sinds oktober 2017 minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze kwam destijds als nieuweling in de Nederlandse politiek. Kaag bracht haar loopbaan bijna volledig door in het buitenland in dienst van de Verenigde Naties. Binnen D66 geniet de 58-jarige minister een grote populariteit.

Geen WHO

Een paar weken geleden werd de naam van Kaag genoemd voor de toppositie van de WHO, de Wereldhandelsorganisatie. Kaag was vereerd, maar zei toen al dat ze 'serieus nadacht over het D66-leiderschap'.

D66 moet op zoek naar een nieuwe leider omdat Alexander Pechtold in 2018 opstapte. Een andere naam die genoemd werd voor het leiderschap van D66 was minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Maar zij maakte eind vorige maand bekend er niet voor te gaan. 

Rob Jetten

Volgens De Volkskrant zal fractievoorzitter Rob Jetten zijn steun uitspreken voor Kaag en zelf niet voor het lijsttrekkerschap gaan. Een woordvoerder van de D66-fractie laat weten dat kandidaten zelf hun eigen gekozen besluit op hun eigen moment kenbaar maken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Schip zoekt kapitein: wie wil de leider worden van D66?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore