Ga naar de inhoud
Langzaam verder open

Kabinet werkt aan simpelere coronaregels, maar 1,5 meter afstand blijft

Premier Rutte, gebarentolk Irma Sluis en minister De Jonge. Beeld © ANP

Het kabinet werkt aan eenvoudigere coronaregels voor Nederland, waarmee bedrijven, scholen en instellingen verder open kunnen gaan. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

"De mogelijke vereenvoudiging is afgelopen weekend op het Catshuis besproken door de betrokken ministers", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Op dit moment onderzoeken ambtenaren en experts hoe de versimpeling eruit gaat zien. Met de vereenvoudiging zouden bedrijven, organisaties en instellingen de deuren verder kunnen openen.

Coronaregels moeten eenduidiger en makkelijker uit te leggen zijn, zo is het gedeelde gevoel binnen het kabinet.

Onderwerp van discussie

Wat volgens de bronnen van RTL Nieuws zeker is, is dat behalve de hygiënemaatregelen ook de 1,5 meter-regel intact blijft voor zowel binnen als buiten.

Eerder circuleerde een optie van een maximumaantal personen per vierkante meter, maar dat is volgens ingewijden niet werkbaar. Wel wordt opnieuw bekeken hoeveel bezoekers of gasten er maximaal in een ruimte mogen zijn.

Kabinet
Lees onze reconstructie:
Kabinet wachtte met crisisaanpak tot eerste officiële besmetting in Nederland

"Gedacht wordt aan een versimpeling voor de regels binnen en buiten. Binnen vereenvoudig je de regels tot 1,5 meter en een maximumaantal mensen per ruimte. Wellicht kun je het buiten zelfs versoepelen tot het advies 'hanteer de 1,5 meter'. Dat geeft ruimte voor kermissen of andere bedrijven die nu nog met belemmeringen zitten", zegt Lambie. "Maar of het echt lukt om de regels dusdanig te versimpelen en te versoepelen, dat zijn ze nu aan het bekijken."

Waarschijnlijk zijn in de vereenvoudigde aanpak wel nog strikte regels nodig voor bijvoorbeeld discotheken en activiteiten waar mensen schreeuwen of zingen, zeggen ingewijden.

Middelbare scholen

Voor basisscholen en sportende kinderen geldt nu al een uitzondering. Zij hoeven geen afstand te houden. Het kabinet heeft aan de experts gevraagd of de 1,5-meterregel op middelbare scholen na de zomer ook losgelaten kan worden.

We
Eerder:
We mogen weer: reisadvies voor veel Europese landen versoepeld

Voorwaarde voor de versimpeling van de regels is dat het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de bezetting op de intensive cares laag blijft.  Mocht er een nieuwe uitbraak zijn, dan wordt de optie bekeken of ook per regio de maatregelen weer strenger gemaakt kunnen worden.

Persconferentie

Aanstaande woensdag is de voorlopig laatste bijeenkomst van de ministeriële crisiscommissie. Dan wil het kabinet officieel besluiten over de versimpeling van de coronaregels en de eerder aangekondigde versoepelingen per 1 juli.

Na afloop van de ministeriële crisiscommissie geven premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie.