George Floyd

Trump verbiedt omstreden nekklem voor de politie, behalve bij levensgevaar

16 juni 2020 20:43
President Trump met de getekende nieuwe maatregelen. Beeld © Getty Entertainment

De Amerikaanse president Donald Trump verbiedt het gebruik van de omstreden nekklem door de politie. Agenten mogen de klem alleen nog toepassen als hun eigen leven in gevaar is.

Trump presenteerde vandaag nieuwe maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de politie 'veiliger' gaat handelen. Het verbieden van de nekklem is één van de onderdelen daarvan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent die betrokken was bij dood George Floyd op borgtocht vrij

Volgens de president zorgen de maatregelen ervoor dat er meer verantwoordelijkheid en transparantie komt bij de politie, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Het plan komt na een wereldwijde golf van protesten tegen politiegeweld en racisme als gevolg van de dood van de Amerikaanse George Floyd. Hij kwam om het leven nadat een politieagent minutenlang met een knie op zijn nek had gedrukt.

Nabestaanden gesproken

Trump zegt meerdere nabestaanden te hebben gesproken van mensen die omkwamen door politiegeweld. "Dit zijn geweldige mensen en het is heel verdrietig", zei hij daarover.

"We zijn één land. We rouwen samen en we helen samen. Ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn jullie ervaren, maar ik kan beloven te vechten voor gerechtigheid voor iedereen en met het tekenen heb ik vandaag een toezegging gedaan naar al deze families."

Vorige week namen familieleden en naasten afscheid van George Floyd

Twee weken na de dood van George Floyd nemen familieleden afscheid tijdens een lange uitvaartsdienst.

Tijdens zijn persconferentie benadrukte Trump ook dat het aantal slechte politieagenten 'maar heel, heel klein is'. "Het is een klein percentage, maar niemand wil meer van hen af dan de goede agenten."

Ook benadrukte de president dat Amerikanen 'wetten en gezag' nodig hebben, want 'zonder politie is er chaos'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vechtsportbranche wil agenten trainen om nekklem beter uit te voeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore