Vakantie in coronatijd

Wie zijn welkom in Nederland? Vijf vragen over buitenlandse toeristen

16 juni 2020 06:33 Aangepast: 16 juni 2020 08:02
Toeristen in Giethoorn vorige zomer. Beeld © ANP

Voor veel landen is gisteren het reisadvies aangepast. We mogen er weer iets meer op uit, en andersom zijn ook meer mensen welkom in Nederland. Maar uit welke landen precies? En hoe zit het met familie in het buitenland die langs wil komen? Dat leggen we uit aan de hand van vijf vragen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft de reisadviezen voor zestien Europese landen versoepeld. In veel van die landen gold eerst het oranje reisadvies, waarmee alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Nu geldt in veel landen het gele reisadvies, wat betekent: 'let op, veiligheidsrisico's'.

Nieuwsgierig waar je dit jaar op vakantie kunt? Dat zie je in deze kaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We mogen weer: reisadvies voor veel Europese landen versoepeld

1. Wie mogen er naar Nederland reizen?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we een onderscheid maken tussen mensen die binnen de Europese Unie wonen en mensen daarbuiten. Binnen de EU en de Schengenzone (welke landen daarbij horen check je hier), geldt dat mensen vanaf 15 juni weer over en weer op vakantie mogen naar de meeste landen. Waar precies zie je hier.

Het Caribisch deel van Nederland valt onder dezelfde regeling. Mensen van de Nederlandse Antillen kunnen dus in principe naar Nederland komen. De meest actuele adviezen over deze landen vind je hier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona slaat keihard toe op Curaçao en St. Maarten: 'Geen eten voor kinderen'

Voor landen die niet bij de EU horen, geldt een andere regel. Nederland heeft samen met alle Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk afgesproken dat de grenzen voor mensen van buiten Europa tot en met 30 juni dichtblijven, met uitzondering van noodzakelijke reizen. Na 30 juni zijn mensen van buiten de EU weer welkom, maar ze moeten zich wel aan dezelfde coronamaatregelen houden als Nederlanders. Toeristen moeten bovendien een reservering van een vakantieverblijf hebben. 

Voor iedere niet-Nederlander die naar Nederland toekomt geldt: als hij of zij uit een gebied komt waar het risico op corona groter is dan in Nederland, dan moeten ze een gezondheidsverklaring bij zich hebben en na aankomst in Nederland eerst twee weken in quarantaine. Een aantal risicogebieden zijn op dit moment bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en bepaalde gebieden in Italië en Spanje.

De Fransen genieten nog even van de rust zonder toeristen

De populaire trekpleister Mont-Saint-Michel is zonder toeristen een stuk rustiger. Dat vinden de Fransen zelf niet zo erg. "Nu kunnen we rustig rondwandelen."

2. Wat zijn noodzakelijke reizen?

Tot en met 30 juni zijn niet-Europese reizigers alleen welkom als ze een noodzakelijke reis maken. Een begrafenis van een familielid of een bezoek aan een terminaal ziek familielid valt daaronder, maar de uitzondering geldt alleen voor eerste- en tweedegraads familieleden. Dat zijn partners, kinderen en kleinkinderen.

Een noodzakelijke reis kan ook te maken hebben met iemands beroep. Zorgpersoneel, grensmedewerkers of militairen mogen bijvoorbeeld nog wel blijven reizen. Een overzicht van alle uitzonderingen vind je hier.   

Reizigers op Schiphol. Reizigers op Schiphol.

3. Mag ik mijn buitenlandse familie ophalen van het vliegveld?

In principe wel, maar de coronamaatregelen gelden, dus je moet wel afstand houden. Daarnaast heeft elke luchthaven zijn eigen beleid voor hoe het werkt op de luchthaven zelf. Op Schiphol moeten mensen die iemand ophalen of wegbrengen bijvoorbeeld buiten de terminal blijven en wachten op de parkeerplaats.

4. Worden buitenlandse toeristen in Nederland ook getest op corona?

Nederlanders kunnen zich sinds 1 juni bij een GGD laten testen als ze symptomen van het coronavirus hebben. Voor buitenlandse toeristen in Nederland geldt hetzelfde, 'maar we zijn nog druk aan het regelen en overleggen met het ministerie van Volksgezondheid over hoe we dit gaan regelen', zegt een woordvoerder van de GGD.

Het is niet zo dat buitenlandse toeristen op de luchthaven of aan de grens preventief worden getest. Alleen als mensen klachten hebben, kunnen ze een test aanvragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse toeristen komen weer naar ons land: 'Ze zijn heel erg welkom'

5. Wordt Nederland straks overspoeld door buitenlandse toeristen?

Zul je net zien. Besluit je een jaar vakantie te vieren in eigen land, staan alle campings vol met toeristen uit onze buurlanden. Een gedachte die bij veel mensen leeft. Toch zal het waarschijnlijk allemaal niet zo'n vaart lopen, denkt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

"Het is nog lastig om voor deze zomer precies te zeggen hoeveel toeristen we verwachten, maar er is nog plek op campings", zegt een woordvoerder. "Het sentiment is dat iedereen op pad gaat, maar dat valt mee. Veel mensen zijn voorzichtig en boeken nog niet."

Vorig jaar trok Nederland 20,1 miljoen toeristen

Vorig jaar kwamen 20,1 miljoen toeristen naar Nederland. Zij boekten minimaal één overnachting, blijkt uit cijfers van het NBTC. Daarvan kwamen 6,1 miljoen bezoekers uit Duitsland, waarmee ze met 30,3% verreweg het grootste aandeel vormen.

Na de Duitsers komen de Belgen met 2,5 miljoen bezoekers, op de voet gevolgd door de Britten met een aantal van 2,4 miljoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op de 4 vakantiegangers zet reis naar buitenland door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore