Honderdduizenden bezoekers

Corona-uitbraak op grootste markt van Azië: Peking in 'oorlogsmodus'

15 juni 2020 13:55 Aangepast: 17 juni 2020 13:08
Chinese paramilitairen houden de wacht bij de gesloten versmarkt in Peking. Beeld © EPA

Alles staat op scherp in de Chinese hoofdstad Peking, nu een gigantische markt wordt gelinkt aan een nieuwe corona-uitbraak. Na bijna twee maanden zonder nieuwe besmettingen gaan verschillende stadsdistricten opnieuw over op een 'oorlogsmodus'.

De stemming in Peking is volledig omgeslagen, nadat in vier dagen tijd 79 nieuwe besmettingen zijn gemeld. Zo'n snelle stijging heeft de stad niet meer gezien sinds februari, toen het virus vanuit de stad Wuhan zich over de rest van het land verspreidde. 

Ook nu is een versmarkt de besmettingshaard. De zogeheten Xinfadi markt is alleen meer dan twintig keer zo groot als de markt van Wuhan. Sterker nog: het is de grootste markt van Azië.

Het complex van kraampjes beslaat maar liefst 160 voetbalvelden. Xinfadi is goed voor 80 procent van alle groenten en fruit in de stad.

De markt is sinds dit weekend gesloten en de directeur en de tijdelijke vertegenwoordiger van het Fengtai-district, dat ruim twee miljoen inwoners telt, zijn ontslagen.

Monsterklus

China is bezig met een monsterklus: iedereen die de afgelopen twee weken in de buurt van de markt is geweest, wordt opgespoord en moet 14 dagen in thuisisolatie. Chinese staatsmedia melden dat de autoriteiten toe nu toe zo'n 200.000 bezoekers hebben getraceerd, mede door het screenen van sociale media.

De bezoekers, omwonenden en de 10.000 marktwerknemers zullen allemaal worden getest. Vandaag staat de teller van het aantal geteste mensen al op bijna 90.000 mensen.

Tienduizenden mensen worden uit voorzorg getest. Tienduizenden mensen worden uit voorzorg getest.

"Er is een zeer groot risico dat het virus zich heeft verspreid, dus we moeten resolute en daadkrachtige maatregelen nemen", zei de woordvoerder van de stad op een persconferentie. 

Van deur tot deur

Zo gaan ambtenaren in delen van de stad ook van deur tot deur, om te controleren of bewoners op de markt zijn geweest of met bezoekers contact hebben gehad.

Verder zijn uit voorzorg zeker 11 wooncomplexen van de buitenwereld afgesloten, en scholen en sportfaciliteiten in de omgeving zijn weer dicht. Ook wordt in supermarkten en winkelcentra opnieuw de temperatuur van bezoekers gemeten.

Behalve Peking gaat ook industriestad Boading over op een zogenoemde oorlogsmodus. De stad heeft zo'n 11 miljoen inwoners en ligt op zo'n 150 kilometer afstand van de hoofdstad. Op straat zijn checkpoints ingevoerd. Iedereen die Boading binnenkomt of verlaat wordt gecontroleerd.

Zalm uit de schappen

De bron van de uitbraak blijft intussen nog onduidelijk. Een veel gedeelde theorie is dat het virus is meegebracht door geïmporteerde zalm. Het coronavirus zou zijn ontdekt op een snijplank waar de vis op is bereid. Uit voorzorg haalden enkele supermarkten hun zalm uit de schappen en werd het ook niet langer door restaurants geserveerd.

Wu Zun You, hoofdepidemioloog van het Chinese RIVM, sluit die theorie niet uit, maar acht de kans net zo groot dat het virus via mensen de markt heeft bereikt.

"Misschien had de besmette persoon geen symptomen, of milde klachten. De drukte op de markt kan voor een snelle verspreiding hebben gezorgd", zegt Wu.

Vaststaat is dat het virus weer rondwaart in de Chinese miljoenenstad, en dat de autoriteiten geen halve maatregelen nemen om de verspreiding, en een eventuele tweede golf, te stoppen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore