Steunbetuiging

'Black Lives Matter' in koeienletters voor Witte Huis

05 juni 2020 22:18 Aangepast: 05 juni 2020 22:32
De leus kleurt op last van de burgemeester de weg naar het Witte Huis Beeld © Getty / AFP

Een steunbetuiging van formaat voor de Amerikaanse betogers die demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Met enorme gele letters staat er nu 'Black Lives Matter' op de belangrijkste weg naar het Witte Huis. Een opvallende actie van de burgemeester van Washington DC.

De letters zijn tientallen meters groot en zijn ook vanuit de lucht goed te zien. Ze kleuren de straat waar president Trump eerder deze week liep, vlak nadat demonstranten er hardhandig werden verwijderd.

Burgemeester Muriel Bowser heeft daarnaast de naam veranderd: het gebied is nu omgedoopt tot Black Lives Matterplaza.

Het is de nieuwste zet in het conflict tussen de burgemeester en de president, die sinds de protesten begonnen recht tegenover elkaar staan. Dat draait met name om de aanwezigheid van de Nationale Garde in de stad. De speciale legereenheid patrouilleert er op last van de regering, samen met federale agenten.

De burgemeester wil juist dat de veiligheidstroepen zo snel mogelijk uit de stad vertrekken, omdat ze vindt dat het voor extra onrust zorgt. Dat kan ze alleen niet zelfstandig beslissen. Omdat de stad Washington officieel niet in een staat ligt, maar in een district (DC staat voor District of Colombia), heeft de federale overheid er meer bevoegdheden.

President Trump zei eerder dat hij wil dat ordetroepen de straten domineren, en trekt de troepen daarom voorlopig nog niet terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore