Ga naar de inhoud
Sterftecijfer

Aantal coronadoden boven de 6000, bijna de helft overleed in verpleeghuis

Archieffoto. Beeld © ANP

Bijna de helft van de mensen die zijn overleden aan corona, woonde in een verpleeghuis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het RIVM heeft gepubliceerd. Er zijn vandaag 15 nieuwe sterfgevallen gemeld, waarmee het aantal mensen dat is overleden aan corona op 6005 komt te liggen.

Het RIVM publiceerde gisteren onderstaande grafiek van het aantal overleden verpleeghuisbewoners. Tel je de staven uit die grafiek op, dan kom je tot zo'n 2750 overleden bewoners, 46 procent van het totaal aantal overleden corona-patiënten.

Niet alle doden geregistreerd

De piek van het aantal overleden coronapatiënten ligt op 31 maart. Die dag overleden 175 patiënten. Inmiddels ligt het sterftecijfer een stuk lager: de afgelopen week overleden er gemiddeld nog 6 patiënten per dag.

Sterfgevallen per dag

Overigens gaan deze cijfers alleen over de overledenen bij wie met een test is bewezen dat zij besmet waren met het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal coronadoden ligt waarschijnlijk hoger.

Zeker in verpleeghuizen is de onderrapportage 'waarschijnlijk aanzienlijk', schreef minister Hugo de Jonge eerder deze week in een Kamerbrief. Tot 6 april werden hoogstens één of twee patiënten per afdeling getest werden, waardoor veel besmettingen niet zijn geregistreerd.

Overleden patiënten vaak oud of ziek

RTL Nieuws analyseerde de RIVM-cijfers over de overleden patiënten. Daarin vallen een aantal dingen op:

Ten eerste zijn bijna alle overleden patiënten relatief oud: 90 procent is ouder dan zeventig. SIechts iets meer dan een half procent was jonger dan 50.

Leeftijd overleden patiënten

Het RIVM kijkt van alle overleden patiënten die jonger zijn dan 70 of er sprake is van onderliggende aandoeningen. Bij 70 procent is dat het geval. Het vaakst gaat het dan om hart- en vaatziekten, diabetes of een chronische longaandoening.

Er overleden meer mannen dan vrouwen: 55 procent van de overleden patiënten is man.

De overlijdens zijn ook niet gelijkmatig over het land verdeeld. Een kwart van de sterfgevallen was in Noord-Brabant. Op onderstaande kaart zie je het aantal doden per gemeente, afgezet tegen het aantal inwoners.

Sterfgevallen per gemeente