Drie epidemieën

Nieuwe klap voor Congo: ebolauitbraak in grote stad

01 juni 2020 16:54 Aangepast: 01 juni 2020 16:58
Congo gaat gebukt onder drie epidemieën: corona, ebola en de mazelen. Beeld © AFP

De Democratische Republiek Congo meldt een tweede ebolauitbraak, dit keer in het noordwesten van het land. De extreem besmettelijke infectieziekte heeft in het noordoosten van het land al aan ruim tweeduizend mensen het leven gekost.

Het ebolavirus is nu ook opgedoken in de stad Mbandaka, waar zeker vier mensen aan de gevolgen zijn overleden. Mbandaka is een stad met ruim een miljoen inwoners en geldt als belangrijke transporthub aan de rivier de Congo.

Dreun

De nieuwe uitbraak is een dreun voor het Centraal-Afrikaanse land, dat op dit moment drie epidemieën moet bestrijden. Behalve het ebolavirus maken ook de mazelen en het coronavirus slachtoffers. Bendegeweld en slechte medische voorzieningen belemmeren de bestrijding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ebola, mazelen en nu corona: Congo gebukt onder drievoudige virusuitbraak

De ebolauitbraak in het noordoosten van het land is ook nog niet onder controle. Het virus heeft sinds augustus 2018 aan zeker 2280 mensen het leven gekost. De epidemie is pas officieel voorbij als er 42 dagen geen nieuwe gevallen zijn gemeld. In april leek het de goede kant op te gaan, tot er drie dagen voor de deadline opnieuw ebola werd geconstateerd.

Coronavirus

In de Democratische Republiek Congo zijn officieel 72 mensen gestorven door het coronavirus, maar experts twijfelen of dat sterftecijfers klopt. Er kan amper worden getest en hulpverleners krijgen veel weerstand van de bevolking, zo vertelde een van hen eerder tegenover RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geweld tegen ebola-hulpverleners: 'Iedereen is bang, maar we doen ons best'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore