Demonstraties VS

'Ze richten op ons': Amerikaanse pers slaat alarm na geweldsincidenten

01 juni 2020 14:33 Aangepast: 01 juni 2020 14:35
Het bebloede gezicht van fotograaf Ed Ou. Beeld © AFP

Amerikaanse journalisten en persorganisaties slaan alarm na een serie incidenten waarbij de pers tijdens demonstraties gewond raakte of werd opgepakt. Verslaggevers en fotografen werden door de politie beschoten met rubberkogels.

De Canadese fotograaf Ed Ou is een van de journalisten die de afgelopen dagen in Minneapolis gewond raakte. Op een foto is te zien hoe het bloed over zijn gezicht druipt. Een andere fotografe raakte blind aan haar linkeroog, nadat ze door rubberkogels werd beschoten.

Journalisten van onder meer CNN, CBS, Huffington Post en AFP werden gearresteerd. Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ zijn er tientallen incidenten gemeld.

Veel van de gebeurtenissen zijn de afgelopen dagen op beeld vastgelegd. Onder meer tijdens live-uitzendingen van de grote Amerikaanse nieuwszenders. Dag en nacht doen zij verslag van de demonstraties, die nu meer dan 30 Amerikaanse steden beheersen.

De dood van George Floyd, de zwarte ongewapende man die vorige week tijdens een arrestatie door een nekklem om het leven kwam, zorgt voor een golf van woede in het land.

Een demonstrant helpt een journalist die is geraakt door pepperspray. Een demonstrant helpt een journalist die is geraakt door pepperspray.

De politie treedt daarbij geregeld hard op, en richt zich volgens journalisten dus ook op de pers. Een ervaren fotograaf van Reuters die werd geraakt door rubberkogels vertelt dat hij wel eens eerder is geraakt. "Maar dat gebeurt meestal omdat je tussen de demonstranten en de politie staat; je neemt het risico door in het midden te staan", zei hij. "Nu richten ze zich direct op ons."

Ook CBS News-verslaggever Michael George verklaarde dat hij gericht met rubberkogels werd beschoten, ook al maakten hij en zijn collega's duidelijk dat ze voor de pers werken. Er waren volgens de verslaggever geen demonstranten in de buurt.

Afgelopen nacht werd een verslaggever van Vice News nog door een agent tegen de grond gedrukt, waarbij ook traangas zou zijn gebruikt. Toen hij aangaf dat hij er als journalist was, zei de agent "Dat maakt me niets uit", zo is te zien in deze video.

Ook demonstranten richtten zich tot de media. Een verslaggever van Fox News werd tijdens een protest bij het Witte Huis belaagd, waarbij ook zijn camera werd vernield.

Demonisering van media

In een verklaring van de persorganisatie Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) wordt de Amerikaanse president Trump als onderliggende oorzaak genoemd.

"De jarenlange demonisering van de media door president Trump is nu tot bloei gekomen, waarbij zowel de politie als de demonstranten zich richten op duidelijk geïdentificeerde journalisten met geweld en arrestaties", schrijft RSF. Tegelijkertijd is in Amerika het vertrouwen in de media fors gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes

De president trekt zich niets aan van de kritiek. De afgelopen dagen haalde hij op Twitter opnieuw uit naar de pers. "De Lamestream Media doen er alles aan om haat en anarchie aan te wakkeren. Zolang iedereen begrijpt wat ze doen, dat ze FAKE NEWS zijn en echt slechte mensen met een zieke agenda, kunnen we gemakkelijk zonder ze doorwerken aan GREATNESS!"

Agent Edwin over racisme in VS: 'Het zit in de cultuur'

Zwarte agenten zien van dichtbij hoe racistisch de politie in de VS kan zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore