Dierenarts waarschuwt

Pas op met satéprikkers bij barbecue: 'Honden slikken ze in'

31 mei 2020 15:19 Aangepast: 31 mei 2020 17:35
Een hond waarbij een satéprikker verwijderd moet worden. Beeld © Medisch Centrum voor Dieren

Pas op voor rondslingerende satéprikkers als je gaat barbecueën, want als je hond of kat ze inslikt, is dat behoorlijk gevaarlijk. Die oproep doet het Medisch Centrum voor Dieren. Dierenarts Bart Ruijter moest de afgelopen dagen al bij drie honden prikkers verwijderen.

"Als een hond een prikker van 20 centimeter inslikt, brengt dat een groot risico met zich mee", zegt Ruijter. "Zo'n prikker kan door de maag, slokdarm of darm prikken. Dan zit er een gat en kan ontlasting zo de buik in lopen."

Gisteren had Ruijter weer een hond op zijn behandeltafel:

Meestal zijn het honden die de stokjes inslikken, maar het kan katten net zo goed gebeuren, weet Ruijter. "Dan zijn het die kleinere stokjes."

Eenmaal doorgeslikt, zit er voor de baasjes niets anders op dan naar een dierenarts gaan. Daar moet hij dan verwijderd worden. "De hond moet dan onder narcose. Vervolgens breng ik via de bek een endoscoop, een soort lange slang, met een cameraatje naar binnen. Als ik de prikker zie, kan ik een tangetje bevestigen aan de slang en hem eruit trekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bescherm je je huisdier tegen het coronavirus

Meestal hebben de dieren die langskomen bij Ruijter nog nergens last van. "Mensen zijn er vaak op tijd bij en dat is goed, want dan hoef ik ze nog niet door te verwijzen naar een chirurg." Wachten mensen langer, dan moet dat wel. "Een maag leegt zich namelijk binnen 4 à 6 uur en dan kan het zijn dat de prikker door gaat naar de darmen." Ruijter roept alle baasjes dan ook op om meteen naar een dierenarts te gaan als je merkt dat je hond of kat een prikker heeft gegeten. 

Gulzige honden

Een verbod op saté- en cocktailprikkers vindt Ruijter niet nodig. "Ik wil ook zeker niet zeggen dat mensen niet meer mogen barbecueën. Het gaat erom dat ze goed opletten. Ook als je hond goed is opgevoed, is een stokje verleidelijk, dus let op dat ze er niet bij kunnen. Leg je eten hoog weg en laat geen stokjes slingeren op de grond."

Turkije voert straatkatten bij, omdat er door de coronacrisis amper eten rondslingert

Normaal eten zwerfdieren in Istanbul voedselresten van de vele restaurants en cafés in de stad, maar door de coronacrisis zijn die nu dicht. Om ze niet te laten verhongeren, voedt de gemeente de dieren nu bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore