Ga naar de inhoud
30 graden

Het wordt niet warm, maar heet: dinsdag mogelijk tropisch

Een ijskiosk bij het strand van Wassenaarse slag. Beeld © Bart Hoogveld

Het is vandaag al heerlijk weer, maar morgen en overmorgen wordt het nog veel warmer. "Dinsdag kan het plaatselijk zelfs 30 graden worden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.

Het is vandaag gemiddeld 21 graden, maar morgen wordt het landelijk gemiddeld zelfs 25 graden. "Vanaf 25 graden hebben we het over zomers warm", zegt Vermeulen. Op een enkele plek in het zuidoosten van het land kan het morgen zelfs al oplopen tot 27 graden.

Minder
Lees ook:
Minder water uit de kraan in delen Nederland: 'Geen zwembadjes vullen'

Vanaf 30 graden mag je spreken van tropisch weer en dat lijkt dinsdag misschien wel te gaan gebeuren. "Landelijk is het dan gemiddeld 27 graden en in het zuidoosten op veel plekken 29 graden. Heel lokaal wordt het misschien zelfs 30 graden."

De temperaturen van dit weekend zijn volgens Vermeulen niet normaal voor deze tijd van het jaar. "Normaal zou het nu een graad of 19 à 20 moeten zijn."

Op veel plekken in Nederland is het kurkdroog en dat zorgt voor problemen

01:32
Ook al regent het soms even heel hard, de grond is op veel plekken hartstikke droog.

Na dinsdag komt er een omslag en gaat de temperatuur hoogstwaarschijnlijk omlaag. "Woensdag verwacht ik een tweedeling in het land. In het oosten is het dan nog zomers, maar in het westen is het dan al koeler", zegt Vermeulen. "Donderdag wordt het een graad of 18 met een enkel buitje."