Onafhankelijk Kiesbureau

Uitslag Surinaamse verkiezingen uit frustratie deels online gezet

29 mei 2020 09:39 Aangepast: 29 mei 2020 09:39
Checks bij de stembureaus in Paramaribo. Beeld © ANP

Het Onafhankelijk Kiesbureau Suriname (OKB) heeft het grootste deel van de uitslagen van de verkiezingen online gezet. Het bureau is boos over de trage gang van zaken rond de verkiezingsuitslag.

Maandag gingen de Surinamers naar de stembus en nog altijd zijn niet alle definitieve uitslagen bekendgemaakt. Online zijn nu bijna alle uitslagen van stembureaus in de hoofdstad Paramaribo te zien.

De partij van president Desi Bouterse, de NDP, lijkt af te stevenen op een zware nederlaag. Toen 90 procent van de stemmen geteld waren, leek het erop dat de VHP, de grootste oppositiepartij, de grote winnaar in de verkiezingen zou worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouterse wil hertelling stemmen Suriname: 'Er kan nog heel wat gebeuren'

Bouterse wil nu een hertelling van alle stemmen, en die moet live op tv worden uitgezonden zodat er meer transparantie is voor de bevolking. Die hertelling lijkt er vooralsnog niet te komen. Het Onafhankelijk Kiesbureau van Suriname (OKB) zegt namelijk nog geen verzoek daartoe te hebben ontvangen van de president.

Maar ook als dat verzoek er wél was gekomen, had dat niet automatisch een hertelling betekend. "Als hij om mijn mening had gevraagd, dan had ik hem kunnen zeggen dat we op dit moment niet kunnen gaan hertellen. De hoofdstembureaus hebben hun werk al gedaan", zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van de OKB tegen lokale media.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie Suriname doet dringende oproep: 'Toezichthouder grijp in'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore