Veel capaciteit om mensen met symptomen te testen op corona is de afgelopen maanden onbenut gebleven. Dat blijkt uit een reconstructie van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Wat gebeurde er sinds het uitbreken van de coronacrisis rondom het testen en contactonderzoek? Bekijk hier de tijdlijn.
December 2019: besmetting Wuhan
In het Chinese Wuhan worden de eerste gevallen van corona vastgesteld.

27 februari 2020: eerste officiële besmetting in Nederland
De eerste Nederlander test positief op het coronavirus. Het is een 56-jarige man uit het Brabantse Loon op Zand die opgenomen is in het ziekenhuis.
Om verspreiding te voorkomen wordt door het RIVM volgens wettelijke richtlijnen direct getest en bron- en contactonderzoek gedaan. Dat werkt zo:
Als iemand positief is getest brengen gezondheidsorganisaties GGD en RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit samen met andere klachten melden aan de GGD.
27 februari11 maart: pandemie
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart de corona-uitbraak tot een pandemie.
11 maart🚨 BREAKING 🚨
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
"We have therefore made the assessment that #COVID19 can be characterized as a pandemic"-@DrTedros #coronavirus pic.twitter.com/JqdsM2051A
12 maart: 'intelligente lockdown'

De 'intelligente lockdown' in Nederland begint. Tijdens een persconferentie wordt aangekondigd dat het land grotendeels op slot gaat.
Diezelfde dag zegt Bruno Bruins, minister van Medische Zorg, tegen de Tweede Kamer dat er tekorten dreigen aan materialen waarmee op corona getest wordt. Daarom wordt vanaf nu een beperkt testbeleid ingevoerd. Alleen personen uit risicogroepen (boven de 70 of met onderliggende medische condities), mensen met een ernstig ziektebeeld en ziekenhuispersoneel mogen nog getest worden.
Ook het bron- en contactonderzoek wordt sterk ingeperkt vanaf vandaag, omdat de GGD’s het niet meer aan kunnen.
12 maart16 maart: 'test, test, test'
‘Test, test, test,’ dat is de oproep van de Wereldgezondheidsorganistie (WHO). Zoveel mogelijk testen, isoleren en bron- en contactonderzoek is volgens de WHO ‘the backbone of the response’.
16 maart26 maart: discussie rond farmaceut
Er barst een discussie los rond farmaceut Roche. Door wereldwijde vraag blijkt er een tekort te zijn aan testmaterialen van deze leverancier en daar hebben veel Nederlandse laboratoria last van.
Diezelfde dag stelt het kabinet een speciaal gezant aan om de beschikbaarheid van coronatests te coördineren: oud-DSM-topman Feike Sijbesma.
26 maart31 maart: meer testen
Er gaat veel meer getest worden, kondigt minister De Jonge aan in een persconferentie. “We doen nu ruim 4000 testen per dag. We gaan naar 17.500 in ieder geval en met een maximering van de capaciteit daar weer van moet het zelfs lukken om richting de 29.000 tests per dag te gaan.”
31 maart2 april: onbenutte capaciteit
Uit een rondgang langs laboratoria door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat er veel testcapaciteit onbenut blijft. De minister heeft net een verruiming aangekondigd, maar volgens de laboratoria hadden zij al veel langer veel meer tests kunnen doen.
2 april6 april: zorgpersoneel getest
Vanaf vandaag mag ook zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen, met symptomen, getest worden op corona.

Er verschijnt ook weer een nieuw advies van het Outbreak Management Team. Voor het eerst worden duidelijke eisen gesteld waaraan voldaan moet worden voor de lockdownmaatregelen versoepeld kunnen worden.
Eén van de drie pijlers is testen en bron- en contactonderzoek: "Het OMT adviseert om zo snel mogelijk een ‘Search, Test & Protect’-beleid in te voeren . Dat beleid moet zich richten op het testen van personen met klachten en hen te isoleren indien positief voor SARS-CoV-2; contacten worden vervolgens opgespoord, geïnformeerd en in quarantaine geplaatst."
6 april15 april: te weinig getest?
Tijdens een persconferentie wordt aan minister De Jonge een paar kritische vragen gesteld over de testcapaciteit. Er blijken namelijk nog steeds maar een paar duizend tests per dag gedaan te worden, terwijl de capaciteit naar 17.500 per dag zou gaan.
Volgens De Jonge zijn er nog steeds regelmatig tekorten aan de testkits zelf en ook zou het aanmelden van mensen die getest mogen worden nog niet helemaal soepel verlopen.
15 april17 april: plannen tot uitbreiding
Minister De Jonge vraagt GGD GHOR een plan te maken om de capaciteit op te schalen om te kunnen voldoen aan het bron- en contactonderzoek dat past bij het testbeleid zoals zich dat gaat ontwikkelen. De minister wil namelijk dat binnenkort iedereen getest kan worden op corona.
17 april30 april: test voor jeugdtrainers
Vanaf vandaag mogen naast risicopatiënten en zorgmedewerkers ook jeugdtrainers getest worden op het coronavirus.
4 mei: vanaf juni grootschalig testen
Er verschijnt weer een nieuw advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet waarin onder andere staat: "dat het van het grootste belang is om 1 juni aanstaande voldoende materialen en capaciteit beschikbaar te hebben om alle personen met klachten te kunnen testen."
Terwijl in Nederland met kleine stapjes de doelgroep die getest mag worden wordt uitgebreid, gaat het in onze buurlanden veel sneller.
Aantal nieuwe testen per week per 1000 inwoners
4 mei6 mei: testen voor onderwijspersoneel
Volgende week gaan de basisscholen en kinderopvang weer deels open en daarom mag vanaf nu al hun personeel met symptomen getest worden.
‘s Avonds is er weer een persconferentie van het kabinet waarin een steeds verdere uitbreiding van testbeleid wordt uitgestippeld. Binnenkort mogen ook mantelzorgers, OV-medewerkers en handhavers getest worden, met als uiteindelijk doel: iedereen testen, vanaf juni. De minister verwacht dat er dan een vraag zal zijn van zo’n 28.000 tests per dag en die capaciteit hoopt ie vanaf 1 juni beschikbaar te hebben.
Maar niet alleen het testen wordt uitgebreid. Minister De Jonge: “Het is vervolgens ook cruciaal om positieve testuitslagen te laten volgen door een intensief contactonderzoek.” De GGD’en zullen volgens de minister daarvoor nog veel meer personeel aantrekken.
In onze buurlanden wordt veel uitgebreider bron- en contactonderzoek gedaan.
11 mei: contactberoepen ook getest
Vanaf vandaag kunnen mensen met contactberoepen, zoals kappers en rij-instructeurs, ook getest worden.

18 mei: handhavers en mantelzorgers
De groep van mensen die getest mogen worden op corona wordt steeds groter. Vanaf vandaag behoren ook mantelzorgers, OV-personeel, politie, BOA’s en marechaussee tot het rijtje.

20 mei: nog steeds capaciteit onbenut
Nog steeds ligt het aantal geteste personen volgens minister De Jonge tussen de 4000 en 5000 per dag. Volgens hem wijst het op een afname van het aantal besmettingen.
20 mei1 juni: iedereen mag getest worden
Vanaf vandaag mag iedereen getest worden. Als je klachten hebt, mag je zelf de GGD bellen om een afspraak te maken. En als je positief wordt getest op corona start de GGD een bron- en contactonderzoek.
1 juniZo kan iedereen met klachten vanaf 1 juni worden getest op corona
