Agressie

Een wapenstok voor boa's? 'Wapen is nooit een verdedigingsmiddel'

26 mei 2020 13:26 Aangepast: 26 mei 2020 14:29
Boa's protesteren in Rotterdam. Beeld © ANP

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) protesteren vandaag omdat ze uitgerust willen worden met een wapenstok en pepperspray. Zo zouden ze zich kunnen verdedigen als ze te maken krijgen met agressie, maar volgens deskundigen is dat helemaal niet waar de discussie over moet gaan.

"We brengen de boa’s nu in een positie waar ze niet voor bedoeld zijn", zegt Jaap Timmer. "En dat is allemaal het gevolg van een krakkemikkige politiewet die ervoor zorgt dat boa's taken van de politie doen." Timmer is politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil geen wapenstok en pepperspray voor boa’s

Politie anders inzetten

"Er is nog nooit zoveel politie in Nederland geweest als nu. Ze zijn alleen niet altijd op de juiste plek." Daar moet volgens hem wat aan veranderen.

"De politiewet moet veranderen zodat burgemeesters meer zeggenschap hebben over de inzet van de politie", zegt Timmer. Boa's zouden zich dan weer puur bezig kunnen houden met waar ze voor bedoeld zijn: het handhaven van bijzondere wetten en plaatselijke verordeningen.

Demonstrerende boa's in Amsterdam. Demonstrerende boa's in Amsterdam.

Dat werk is volgens boa en kaderlid bij de Nederlandse Boabond Anita Meijer niet meer te doen zonder wapenstok. Zelf mag ze er een dragen, omdat ze werkt in het openbaar vervoer. Ze gebruikt hem niet vaak, maar dreigt er soms wel mee. "Het is triest dat we gebruik moeten maken van wapens, maar het is nodig, want tegenwoordig als er een confrontatie is met iemand, staat er binnen no-time een hele groep voor je. Dan ga je het zonder wapen gewoon niet redden."

Geweld in IJmuiden

Voorzitter van de Boabond Ruud Kuin noemt als voorbeeld het incident in IJmuiden afgelopen Hemelvaart. Daar werd een boa door een grote groep jongeren mishandeld. Hij moest naar het ziekenhuis.

"Ook al is de politie er in zo'n situatie snel, dan nog duurt het vaak een paar minuten", zegt Meijer. "Juist in die eerste paar minuten gaat het vaak fout. Dan moeten de boa's de middelen hebben, preventief, maar ook om zich in uiterste nood te kunnen verdedigen." Als de politie een wapen mag, waarom boa's dan niet, is de gedachte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en frustratie na aanval op boa in IJmuiden

Toch is dat volgens Timmer een denkfout. "Een wapen ter verdediging bestaat helemaal niet in onze wet. Politiemensen hebben ook geen wapens om zich te verdedigen. Zij hebben een geweldbevoegdheid en wapens om hun taak eventueel met geweld uit te voeren."

De enige groepen in Nederland met wapens zijn Defensie en politie. "Nu zouden we daar dan een derde groep aan toe moeten voegen. Dat is een rechtsstatelijke landverschuiving die we in 200 jaar niet wilden en nu dan ineens zouden doorzetten."

Er zijn ruim 20.000 boa's in Nederland:

  • Een boa helpt mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Ze controleren of mensen zich aan de regels houden, zoals fout parkeren of op dit moment: 1,5 meter afstand houden. 
  • Er zijn veel verschillende soorten boa's in Nederland. We kennen boa's natuurlijk vooral van straat, maar boa's kunnen ook boswachters zijn of in het openbaar vervoer werken.
  • In totaal zijn er ongeveer 23.700 boa's in Nederland, werkzaam bij circa 1100 verschillende instanties.
  • 3900 van hen zijn gemeentelijke handhavers, 2450 milieu-boa's, 850 leerplichtambtenaren, 4800 boa's openbaar vervoer, 700 sociaal rechercheurs en 10.800 algemene opsporing.

Bron: politie

Volgens hoogleraar rechtsgeleerdheid Jan Brouwer is er nog een ander probleem waar de boa’s op dit moment mee worden opgezadeld: tegenstrijdigheden in de coronamaatregelen. "Er wordt nu een discussie gevoerd die niet zuiver is. De boa’s krijgen de opdracht om coronamaatregelen te handhaven die in de basis niet kloppen en onduidelijk zijn."

Het was een paar weekenden té druk in parken, boa's moesten ingrijpen

Grote groepen negeerden de oproep om thuis te blijven. Ook hielden nog veel mensen zich niet aan de 1,5 meter afstand.

De boa's zijn volgens hem het slachtoffer van slechte wetgeving. Brouwer pleit er dan ook al langere tijd voor om de coronamaatregelen aan te passen en duidelijker te maken. "Als de discussie gevoerd gaat worden over of boa's wel of geen wapens moeten dragen, staan de boa's 1-0 achter omdat hun imago door de corona-crisis is aangetast."

Slecht imago

Die imagoproblemen herkent boa Meijer. "Het is een soort luis waar je niet vanaf komt. Over boa’s denken mensen: ze kunnen niks, ze mogen niks en ze doen waarschijnlijk niks", zegt ze. Ze hoopt op een pilot voor boa's waarin ze tijdelijk wapens krijgen. "Zo kunnen we laten zien dat we het wel kunnen."

Op meer dan twintig plekken in Nederland protesteren de boa's vandaag. De actie wordt gedaan naar aanleiding van het incident in IJmuiden. Op 1 juni voeren de boa's opnieuw actie. Dan worden er in meerdere steden geen bonnen uitgeschreven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's bewapenen? 'Het is een bittere noodzaak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore