In beeld

Zo wordt het einde van de ramadan wereldwijd (op afstand) gevierd

24 mei 2020 15:29 Aangepast: 24 mei 2020 17:53
Een vrouw in Iran draagt een masker om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Beeld © Getty Images

De ramadan is tot een eind gekomen. Met gebeden en het Suikerfeest wordt wereldwijd het einde van de islamitische vastenmaand gevierd, maar dat gebeurt door de coronamaatregelen wel heel anders dan normaal.

Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Het vasten begint vlak voordat de zon opkomt. De afgelopen maand was dat rond 4.00 uur ‘s ochtends. Deelnemers mogen pas bij het avondgebed weer eten en drinken, wat dit jaar rond 21.00 uur was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sobere ramadan door corona: 'Verdrietig, zo'n lege moskee'

De ramadan wordt afgesloten met Eid al-Fitr, wat in Nederland ook wel het Suikerfeest wordt genoemd. Door de coronamaatregelen moesten moskeegangers in sommige landen mondkapjes op. Ook moesten ze zich houden aan de afstandsregels, waardoor gebeden soms noodgedwongen buiten de moskee moesten worden gehouden.

Zo ziet dat er wereldwijd uit:

De Rotterdamse moskee Centrum De Middenweg. De Rotterdamse moskee Centrum De Middenweg.
Een bezoeker van een moskee in Gaza krijgt een mondkapje op. Een bezoeker van een moskee in Gaza krijgt een mondkapje op.
Met mondkapjes op vieren moslims in Beiroet Eid al-Fitr, het eind van de vastenmaand. Met mondkapjes op vieren moslims in Beiroet Eid al-Fitr, het eind van de vastenmaand.
Het einde van de ramadan wordt gevierd in de Rotterdamse moskee Centrum De Binnenweg. Het einde van de ramadan wordt gevierd in de Rotterdamse moskee Centrum De Binnenweg.
Kinderen in Peshawar, Pakistan tijdens de viering van Eid al-Fitr. Kinderen in Peshawar, Pakistan tijdens de viering van Eid al-Fitr.
Een vrouw in Iran draagt een masker om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Een vrouw in Iran draagt een masker om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus.
Door ruimtetekort in de moskee doen deze moslims hun gebed buiten in Rome. Door ruimtetekort in de moskee doen deze moslims hun gebed buiten in Rome.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore