Ga naar de inhoud
Keurmeesters besmet

GGD gaat medewerkers slachthuis Helmond testen op coronavirus

Het slachthuis in Helmond waar personeel gaat worden getest op het coronavirus. Beeld © Street View

De GGD gaat vanaf morgen een aantal medewerkers van een varkensslachthuis in Helmond testen op het coronavirus. Dat laat de voedselautoriteit NVWA weten na vragen van RTL Nieuws. Twee keurmeesters en een dierenarts van de NVWA die in Helmond werken, zijn positief getest op Covid-19.

Dat staat in documenten waarover onze onderzoeksredactie beschikt. Naast slachthuis Van Rooi in Helmond zijn ook keurmeesters in het slachthuis van VION in Boxtel besmet geraakt, blijkt uit de stukken.

Volgens de voedselautoriteit zijn twee NVWA-dierenartsen van de afdeling Keuren en zeven keurmeesters van KDS positief getest op het coronavirus, onder wie die in Boxtel en Helmond. Eén van de twee NVWA-dierenartsen die besmet zijn, werkt in het slachthuis in Helmond.

Besmettingen Groenlo

Het VION-slachthuis in Groenlo moest deze week dicht omdat 45 medewerkers besmet bleken. De keurmeesters die de NVWA-dierenartsen assisteren, kunnen er namelijk niet meer veilig werken.

Gelders
Lees ook:
Gelders slachthuis per direct dicht, 45 medewerkers besmet

Bij de vestiging van VION in Boxtel zijn twee keurmeesters besmet die daar werken. Eén van hen ligt in het ziekenhuis. Bij Van Rooi in Helmond is een keurmeester van KDS positief getest op corona. Daarnaast heeft één van de besmette keurmeesters uit Boxtel onlangs ook in het slachthuis van Helmond gewerkt.

Vanaf morgen worden de medewerkers van de NVWA en KDS getest die in het slachthuis in Helmond werken. Of andere medewerkers ook worden getest, moet de GGD nog bepalen.

Meer testen in slachthuizen

KDS is het bedrijf dat de keurmeesters levert aan de slachthuizen. Het maakt zich grote zorgen, blijkt uit een interne mail. "Binnen ons bedrijf zijn meerdere mensen ziek en sommigen hebben klachten als koorts. Omdat de mensen bij het huidige beleid van de overheid in de meeste gevallen niet getest worden, weten we niet zeker of ze besmet zijn."

KDS heeft gevraagd aan het ministerie om het aantal tests uit te breiden. Daar lijkt nu in Helmond gehoor aan gegeven. De medewerkers van KDS hebben samen met de vakbond een brandbrief gestuurd aan de minister. Ze schrijven dat het 'vijf voor twaalf' is en dat er dringende actie nodig is om te voorkomen dat meer medewerkers ziek worden.