Nederlandse wetenschapper

Na maanden op noordpool terug naar nieuwe normaal: 'Ik kan me er niets bij voorstellen'

23 mei 2020 08:46 Aangepast: 23 mei 2020 16:22
Jacqueline Stefels aan het werk in het poolgebied. Beeld © Eigen foto

Het verlaten noordpoolgebied geldt als een van de laatste plekken op aarde waar nog altijd geen corona is. De afgelopen maanden was het poolijs onderzoeksterrein voor een grote groep wetenschappers, onder wie de Nederlandse Jacqueline Stefels van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze maakt zich nu op voor een terugkeer naar het nieuwe normaal. "Ik kan me er geen voorstelling van maken."

Onder loodzware omstandigheden deed Stefels vier maanden lang arctisch klimaatonderzoek, ver weg van de bewoonde wereld. De vrieskou bereikte temperaturen tot nog onder de min 50 graden, en in de eerste weken zag de groep geen enkele keer de zon. Daarna was het in het poolgebied juist 24 uur per dag licht.

Jacqueline Stefels maakt deel uit van de grootste poolexpeditie ooit. Aan MOSAiC, zoals het internationale onderzoek heet, werken honderden verschillende wetenschappers. Vanaf het schip de Polarstern bestuderen ze de effecten van klimaatverandering in het arctische gebied.

Het onderzoekschip de Polarstern. Het onderzoekschip de Polarstern.

"We kijken hoe het ijs zich gedraagt in de winter en de lenteperiode. Daarover bestaan nog veel onduidelijkheden", vertelt Stefels vanaf het schip aan RTL Nieuws. De grote ijsbreker heeft zich daarom sinds september in het poolijs laten invriezen en laat zich een jaar lang meevoeren.

"Zo onderzoeken we de onderliggende atmosfeer, de wolkenvorming, de biologie, noem maar op. We hebben bakken aan nieuwe data verzameld, die we de komende tijd verder zullen uitwerken."

Andere planeet

Wanneer Stefels in februari aan boord van een Russische ijsbreker vertrekt naar de Polarstern, steekt in Europa het coronavirus de kop op. Vanaf de noordpool zien ze de afgelopen maanden hoe de pandemie de wereld verandert.

"We hebben het gevoel dat we op een andere planeet zitten. We voelen ons bevoorrecht", vertelt Stefels. "Ik kan me er gewoon niks bij voorstellen, hoe het is om in een wereld te leven waar jullie nu in leven. Dat je op anderhalve meter met je vrienden en familie moet afspreken."

Wetenschappers bij een scheur in het poolijs. Wetenschappers bij een scheur in het poolijs.

Aan boord van de Polarstern gelden dan ook nog geen nieuwe omgangsvormen of andere quarantaineregels. Toch heeft de coronacrisis de expeditie wel degelijk beïnvloed. Stefels en haar collega's moesten eigenlijk al twee maanden geleden worden afgelost door een nieuwe ploeg, maar dat ging niet door nadat Noorwegen en andere landen hun grenzen sloten.

Vast in het ijs

"We zaten hier eigenlijk verbannen", zegt Stefels. Vliegtuigen en schepen mochten niet vertrekken. "Daarnaast brak het ijs hier, waardoor het ook moeilijk was om een landingsbaan voor een vliegtuig te maken." Uiteindelijk konden zeven bemanningsleden worden opgehaald met twee kleine Twin Otter-toestellen. Zij moesten vanwege persoonlijke redenen echt naar huis. Stefels en de rest besloten om langer door te werken.

Dat zijn lange dagen, zeven dagen per week. Maar Stefels klaagt niet. "Het is ontzettend heerlijk om alleen maar dit werk te mogen doen. En te genieten van de omgeving en niet met de dagelijkse dingen bezig te hoeven zijn." De wetenschappers zijn voor hun gevoel alleen op de wereld. Zelfs dieren laten zich amper op de ijsvlaktes zien. "We hebben de afgelopen weken pas een keer een ijsbeer gezien. En een handjevol vogels."

Onderzoekers aan het werk op het poolijs. Onderzoekers aan het werk op het poolijs.

Het avontuur van Stefels zit er nu toch bijna op. Na weken geregel is het MOSAiC gelukt om twee Duitse onderzoekschepen te vinden, die Stefels de nieuwe bemanning kunnen brengen. De scheepslieden en de wetenschappers zijn vooraf twee weken in quarantaine geweest, om te voorkomen dat ze het coronavirus met zich meebrengen. 

Als alles goed gaat zal ze in juni aankomen in het Duitse Bremerhaven, waar ook de bemanning eerst nog twee weken in quarantaine moet. Stefels kijkt er wel naar uit: "Ik wil natuurlijk ook wel graag naar huis en vrienden en familie zien." Dan gaat ook zij het nieuwe normaal meemaken. Of zoals ze zelf zegt: "We dalen straks af naar jullie werkelijkheid. En ik ben benieuwd hoe dat er uitziet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore