Internet

Hof: internetspionage Duitse geheime dienst ongrondwettelijk

19 mei 2020 12:55 Aangepast: 19 mei 2020 14:01
Beeld © iStock

De grootschalige spionage via internet in het buitenland door de Duitse inlichtingendienst BND gaat in zijn huidige vorm in tegen de grondwet.

De Duitse regering zal met een nieuwe wet voor de inlichtingendienst moeten komen. Dat oordeel gaf het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe dinsdag.

In 2015 werd bekend dat de Bundesnachrichtendienst jarenlang andere landen had bespioneerd via internet, waaronder ook Nederland. De Duitse dienst deed dat onder andere in samenwerking met de Amerikaanse NSA die na de aanslagen van 11 september 2001 op gang kwam en die inmiddels is beperkt. In diverse landen werden onder andere politieke kopstukken afgeluisterd en grote defensiebedrijven bespioneerd.

Het hof deed uitspraak in een zaak die door organisaties voor burgerrechten en van journalisten was aangespannen, die vonden dat de praktijken van de BND tegen de grondwet ingaan.

'Onmisbare informatie'

De Duitse regering verdedigde de werkwijze van de BND in januari. De informatie die door de dienst wordt ingezameld is volgens haar onmisbaar. De wet op de inlichtingendienst werd in 2016 al een keer herzien.

Volgens het hof is in die herziening niet genoeg gewaarborgd dat de BND zich ook bij activiteiten in het buitenland aan de Duitse grondwet moet houden.

Zonder concrete aanleiding

De BND doorzoekt grote stromen informatie zonder concrete aanleiding in de hoop iets interessants tegen te komen. Duitse burgers mogen op die manier niet worden bespioneerd en de BND probeert data van Duitsers eruit te selecteren voordat het doorzoekingsproces begint.

De uitspraak van het hof maakt geen einde aan de grootschalige spionage. Die mag doorgaan vanwege het "belang van buitenlandse inlichtingen voor het handelingsvermogen op het gebied van veiligheidsbeleid en buitenlandbeleid van de Bondsrepubliek".

De Duitse regering moet wel de regels voor de BND veel nauwkeuriger omschrijven. Het gaat dan onder andere om de hoeveelheid data die van tevoren moet worden aangegeven en de duur dat informatie mag worden bewaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'WhatsApp gebruikt voor spionage in meerdere landen'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Blok haalt hard uit naar Rusland: spionage en digitale desinformatie

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore