Coronasteun

Tegemoetkoming vaste lasten voor ondernemers tot duizenden euro's hoger

18 mei 2020 18:47 Aangepast: 18 mei 2020 20:17
Personeel ruimt op na de abrupte sluiting van de horeca. Beeld © ANP

Ondernemers met veel omzetverlies moeten in het tweede economische steunpakket van het kabinet kunnen rekenen op meer geld. In het nieuwe pakket, waar de komende dagen de laatste hand aan gelegd wordt, wil het kabinet veel meer rekening houden met de grootte en de omzet van de bedrijven die steun vragen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

In het eerste steunpakket van het kabinet konden getroffen ondernemers via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro. 

Ondernemers uit getroffen sectoren die minstens 4000 euro omzetverlies leden, hadden recht op het bedrag. Maar in de praktijk bleek de 4000 euro voor sommige ondernemers heel genereus, maar voor andere juist heel mager.

Verruiming TOGS 

Volgens ingewijden is de wens om de steun meer toe te spitsen op de reële situatie van verschillende ondernemers breed gedeeld. Bronnen noemen het 'logisch' om 'veel gerichter' geld te geven. De coalitiepartijen zijn vandaag over het nieuwe pakket geïnformeerd. 

De uitbreiding van de TOGS kan flink in de papieren lopen. Volgens verschillende partijen wordt er nagedacht over een verruiming die kan oplopen tot minstens drie à vier keer de 4.000 euro die met het eerste pakket beschikbaar werd gesteld.

Bedrijven kunnen aanspraak maken op de nieuwe steunmaatregel als zij minstens 30 procent omzetverlies hebben.

Uitvoerbaar

"Het eerste pakket was een kanon", zegt een ingewijde. "Nu is het tijd om ook de situatie van ondernemers te bekijken." Het kabinet moet wel nog kijken hoe de verruiming ook uitvoerbaar is. Zo kan bijvoorbeeld gekeken worden naar het aantal personeelsleden dat een bedrijf in dienst heeft, of een verlies van de omzet, afgezet tegen eerdere omzet.

Maar een regeling die voor iedereen hetzelfde is, is hoe dan ook gemakkelijker in te richten dan een gedifferentieerde regeling en niemand zit te wachten op een hele papierwinkel van ondernemers.

"Deze maatregel is echt bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Ook de horeca kan hiermee goed worden geholpen", aldus een hoge kabinetsbron.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet versoepelt steunregelingen TOGS en BMKB nog wat meer

ZZP'ers

Verder wil het kabinet ook de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) verlengen. Deze maatregel vergoedt ondernemers tot 90 procent van de loonkosten. De voorwaarde dat werknemers niet ontslagen mogen worden, vervalt. De vakbonden zouden eventueel betrokken kunnen wanneer iemand toch de laan uit wordt gestuurd. 

Al eerder werd bekend dat ook de regeling voor zzp'ers blijft bestaan. Met één verandering, er zal een partnertoets worden gedaan voordat de zzp-steun krijgt. Wie een partner heeft die boven een bepaald bedrag verdient, zal gekort worden op het steunbedrag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'er tijdens de coronacrisis: waar heb je recht op?

Het kabinet zoekt nog naar wegen om grotere bedrijven of familiebedrijven extra te helpen. "Dat kan bijvoorbeeld door eigendomsrechten te kopen", suggereert een bron. "Dan kan het voor de overheid ook weer geld opleveren."

Een ingewijde besluit dat het nieuwe steunpakket 'minstens zo royaal, soms zelfs royaler, maar in ieder geval veel gedifferentieerder zijn dan het eerste steunpakket.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore