Dader spoorloos

Britse vrouw (47) overleden na aanval door coronaspuger

12 mei 2020 22:46 Aangepast: 12 mei 2020 22:59
Belly Mujinga met haar dochter Ingrid. Beeld © SKY News

Het leek een gewone werkdag voor de Britse conductrice Belly Mujinga, op station Victoria Park in Londen. Tot een man op haar afkwam en haar bespuugde. "Ik ben besmet met corona", zei de dader. Veertien dagen later overleed Belly aan de gevolgen van het virus. Haar dochter (11) kon geen afscheid van haar nemen in het ziekenhuis.

Belly was die 22 maart met een collega aan het werk in de passage van het station. Beiden werden door een nog onbekende man bespuugd. Vier dagen na het incident hadden Belly en haar collega de eerste ziekteverschijnselen.

De 47-jarige conductrice kampte al met gezondheidsklachten en moest op 2 april naar het ziekenhuis, waar ze zuurstof kreeg toegediend. Het hielp onvoldoende. Belly overleed drie dagen later, precies twee weken na het spuugincident.

Klap voor familie

In de Britse media doen familieleden van Belly voor het eerst hun verhaal. "Ze was een goed mens, een goede moeder en een goede vrouw", vertelt Belly's man Lusamba Gode Katalay tegenover de BBC.

Belly samen met haar man Lusamba. "Ze was een goed mens." Belly samen met haar man Lusamba. "Ze was een goed mens."

Hij zag zijn vrouw voor het laatst via een videoverbinding, vanuit het ziekenhuis. Kort daarna belde de dokter dat ze was overleden. Slechts tien mensen mochten bij de begrafenis aanwezig zijn, onder wie Belly's 11-jarige dochter Ingrid. Het meisje had haar moeder in het ziekenhuis niet meer kunnen spreken.

Opheldering geëist 

De Britse spoorwegpolitie zegt de zaak zeer serieus te nemen en heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Zo wordt nog naar de coronaspuger gezocht. Maar ook de vakbond eist opheldering, vooral over de vraag of de spoorwegmaatschappij de vrouwen wel voldoende heeft beschermd.

Belly's nicht Agnes Ntumba vertelt aan Sky News dat de vrouwen na het incident doodsbang naar hun leidinggevende zijn gestapt, met het verzoek om de politie te bellen. Maar dat lijkt niet te zijn gebeurd. Er is in de systemen tot nu toe geen melding gevonden.

Hoe het met Belly's collega gaat, is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse minderheden maken grotere kans op dood door coronavirus

De twee vrouwen wilden de resterende dag het liefst achter het glas van de balie werken, maar ook dat verzoek werd volgens de familie geweigerd. Er zou anders onvoldoende personeel in de stationshal zijn.

Schandalig, vindt haar nicht. "Ze kregen geen maskers, geen handschoenen." De vakbond voegt toe: "Het was bij de werkgever bekend dat Belly tot de risicogroep behoorde. Iedereen die kwetsbaar is, moet thuis kunnen blijven."

Voldoende bewijs?

Belly's familie wil dat de spuger wordt bestraft. Aanklagers moeten dan bewijzen dat er een causaal verband is tussen zijn daad en haar dood. Dat zal volgens Britse juristen lastig zijn, omdat ook anderen de vrouw kunnen hebben besmet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stierven door corona

Voor het tot een eventuele rechtszaak komt, moet de man eerst nog gevonden worden. De politie heeft daarbij de hulp van het publiek ingeschakeld.

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore