Ga naar de inhoud
Minder luchtvervuiling

Door corona schijnt de zon feller, en dat is zeker niet alleen maar goed nieuws

Een vliegtuigspoor boven Nederland. Beeld © ANP

Heb je het gemerkt? Het lijkt sinds het begin van de coronacrisis steeds zonniger. Er is veel minder luchtvervuiling en daardoor zijn er minder wolken. Ook kan de zon volop schijnen en dat gaan we de rest van de zomer merken.

Natuurlijk is het niet zo dat het coronavirus zelf zorgt voor een stralend zonnetje, maar de crisis heeft wel degelijk impact op het weer. Dat zit hem in drie dingen, legt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar uit.

Flinke
Lees ook:
Flinke daling uitstoot door coronacrisis, klimaatdoelen opeens binnen bereik

Allereerst is er amper vliegverkeer. Daardoor zijn er minder vliegtuigstrepen in de lucht. Die strepen zijn eigenlijk een soort wolken en wolken houden de zon tegen. Minder wolken betekent dus meer directe straling van de zon.

Minder vervuiling

Dat er minder wordt gevlogen, betekent óók dat er minder luchtvervuiling is. "Vliegtuigen, maar ook auto's stoten normaal kleine roetdeeltjes uit, die noemen we ook wel aerosolen. Die aerosolen zijn nodig bij de vorming van wolken. Zo zie je normaal gesproken bijvoorbeeld dat er boven de haven van Rotterdam meer wolken hangen, omdat daar meer uitstoot is en er dus meer aerosolen in de lucht zweven", zegt Dorrestein.

Ook is er minder mist door de coronacrisis. Dat komt door diezelfde aerosolen. Mist wordt gevormd als waterdeeltjes zich hechten aan aerosolen, dus ook mist zullen we iets minder zien nu de uitstoot omlaag is gegaan.

Waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer

03:45
Veel mensen hopen dat het coronavirus verdwijnt zodra het buiten warm wordt. Er zijn aanwijzingen dat het inderdaad minder goed tegen zomerse temperaturen kan. Maar of dat genoeg is om een pandemie te kunnen verslaan? Daar lijkt het niet op.

De aerosolen in de lucht doen nóg iets, namelijk het weerkaatsen van zonlicht. Dat noemen we ook wel verstrooiing. Verstrooiing zwakt de zonkracht af en dat gebeurt nu dus in mindere mate. Op dit moment is de zonkracht telkens al iets hoger dan voorspeld, weet Dorrestein. 

Zonkracht

"Normaal gesproken halen we in Nederland maximaal zonkracht acht", zegt Dorrestein. "Als de coronamaatregelen zo blijven en er weinig vliegverkeer en verkeer op de weg is, kan het maar zo dat we deze zomer een zonkracht negen halen." Ter vergelijk: vandaag is er gemiddeld een zonkracht vijf.

Een hogere zonkracht zorgt ervoor dat je sneller verbrandt. Vorig jaar gebeurde dat massaal nadat er op één dag zonkracht zeven werd gemeten.

Een
Lees ook:
Een dag na zonkracht 7: 'Ik ben nog nooit zó verbrand geweest'

Toch verwacht Dorrestein niet alleen zon de komende maanden. Bij warmer weer horen namelijk ook hevigere regenbuien. "Als de zon zonder belemmering van wolken kan stralen, warmt de aarde meer op. Het verschil in temperatuur aan de grond en temperatuur in de lucht wordt dan groter en dat kan ervoor zorgen dat er grotere onweersbuien komen."

Vergeet
Lees ook:
Vergeet je jas niet: deze week een stuk koeler dan normaal