Nieuws

Bedrijf achter Booking.com maakt 699 miljoen verlies door corona

08 mei 2020 12:57 Aangepast: 08 mei 2020 14:36
Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. Beeld © ANP

Booking Holdings, de moeder van onder meer hotelboekingssite Booking.com, krijg zware klappen door het coronacrisis. Er werd een verlies geleden van 699 miljoen dollar (645 miljoen euro).

Booking.com en andere bedrijven die onder Booking Holdings vallen, zoals Rentalcars.com, Agoda (hotelboekingen) en Open Table (restaurantreserveringen) zitten precies in de secoren die heel hard worden getroffen door de gevolgen van de coronacrisis.

Consumenten boeken nu veel minder hotelkamers, huren minder auto's en gaan minder uit eten, omdat dat soms eenvoudigweg van de overheid niet mag.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Een site vol psychologische beïnvloeding: zo werkt Booking.com

Omzetdaling 20 procent

In het eerste kwartaal daalde de omzet dan ook met 19,4 procent tot een kleine 2,3 miljard dollar. Onder aan de streep sloeg de nettowinst van 765 miljoen dollar om in een verlies van 699 miljoen dollar.

Die omslag in het resultaat wordt werd vertekend door een aantal zaken. Zo moest Booking Holdings 489 miljoen afboeken op goodwill van Kayak en Open Table, die eerder zijn overgenomen. Goodwill betaal je voor reputatie van een bedrijf. Nu heeft Booking Holdings besloten dat een deel van het bedrag dat destijds voor de overnames is betaald te hoog was en niet kan worden terugverdiend.

Verder werd er 100 miljoen dollar afgeschreven op de Chinese taxi-app Didi Chuxing. Daarnaast is het belang in van Booking Holdings in verschillende bedrijven 307 miljoen dollar minder waard geworden, terwijl die belangen vorig jaar nog 451 miljoen dollar meer waard werden.

Gecorrigeerd voor bijzondere posten daalde het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente en belastingen) van 718 miljoen dollar tot 290 miljoen dollar.

Somber over tweede kwartaal en daarna

Voor het tweede kwartaal is Booking Holdings somber. Het negatieve effect van het coronavirus zal 'veel significanter' zijn dan in het eerste kwartaal. Het coronavirus zal een negatief effect blijven hebben zolang de pandemie bestaat, maar ook tijdens het economische herstel, dat langere tijd kan gaan duren, denkt Booking Holdings.

Booking.com is het grootste onderdeel van Booking Holdings. Booking.com is een van oorsprong Nederlands bedrijf, dat werd overgenomen door het Amerikaanse Priceline. Dat is inmiddels omgedoopt in Booking Holdings.

Overheidssteun

Booking kwam onlangs in opspraak omdat het in Nederland een beroep deed op de NOW-regeling, waarbij de overheid tot 90 procent van de salarissen van mensen overneemt, mits de werknemers in dienst worden gehouden.

Booking heeft wel recht op die regeling, maar struikelblok voor veel mensen is dat het in de VS beursgenoteerde Booking vorig jaar voor 8 miljard dollar aan eigen aandelen inkocht.

Over 2019 behaalde Booking Holdings op een omzet van 15 miljard dollar een nettowinst van 4,9 miljard dollar. Dat is een enorme winstmarge. Eind maart had het 6,4 miljard dollar aan contanten in kas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van