Ook niet per post

Polen stelt presidentsverkiezingen toch uit

07 mei 2020 07:41 Aangepast: 07 mei 2020 08:16
Het uitstel is een dreun voor Kaczyński, de leider van regeringspartij PiS. Beeld © EPA

Polen heeft de presidentsverkiezingen in het land toch tot nader order uitgesteld. De stembusgang stond voor komende zondag gepland, maar vanwege de coronacrisis wilde de regeringspartij PiS kiezers per post laten stemmen. Ook dat gaat nu niet door.

De Poolse oppositie verwierp het voorstel van de regering eergisteren in de senaat, uit vrees voor de volksgezondheid, chaos en mogelijk gesjoemel met het aantal stemmen. Ook zou voor het stemmen per post eigenlijk de kieswet moeten worden aangepast.

Door het voorstel terug te sturen naar de Sejm, het Poolse Lagerhuis, raakte de tijd op om voor zondag met een goed alternatief te komen. Er is daarom nu een akkoord gesloten om de verkiezingen voorlopig uit te stellen.

Huidige president

Het is vooral de regeringspartij PiS er alles aan gelegen om de presidentsverkiezingen snel door te laten gaan. Hoe eerder de verkiezingen, hoe groter de kans dat hun kandidaat, de huidige president Andrzej Duda, wordt herkozen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Polen (nog) niet tekent voor de Europese klimaatdoelen

Duda staat in de peilingen nog altijd aan kop, maar vanwege het dreigende economische verval door de coronacrisis kan dat snel veranderen.

Groeiende weerstand

De laatste weken kan de PiS-partij van Jaroslaw Kaczynski al op meer weerstand rekenen. Dat is de afgelopen vijf jaar nog nauwelijks gebeurd.

Zo stapte de belangrijke coalitiegenoot Jaroslaw Gowin op als vicepremier, vanwege de verkiezingskwestie. Hij verweet Kaczynski in tijden van corona het partijbelang boven het landsbelang te zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore