Corona-update, stel je vraag

Waarom sporten kinderen wél samen, maar gaan ze niet allemaal tegelijk naar school?

04 mei 2020 16:53 Aangepast: 11 mei 2020 15:42
Archieffoto Beeld © ANP

Onze kinderen mogen wél met z'n allen buitenspelen, maar mogen op 11 mei niet tegelijk weer naar school. Waarom eigenlijk niet? Dat vroegen onder anderen Nadja, Anna Martha en Monique zich af. Wij vroegen het aan het RIVM.

Om die vraag goed te beantwoorden is het om te beginnen van belang om te weten waarom kinderen wel in groepen bij elkaar mogen komen en volwassenen niet.

Dat zit zo: volgens het RIVM spelen kinderen een veel kleinere rol in de verspreiding van het virus. Daarbij zijn veel minder kinderen dan volwassenen besmet geraakt met het virus. "Naar school gaan en buitenspelen kan dus gewoon", schrijft het RIVM op hun website.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet over het virus en de mogelijk te nemen stappen. Zij hebben nu aangegeven dat scholen open kunnen.

Het kabinet heeft ervoor gekozen om niet alle klassen tegelijk naar school te laten komen. Scholen zullen een schema aan moeten houden zodat op sommige dagen de ene klas les krijgt en andere dagen de andere.

Meest voorzichtige scenario

Het RIVM zegt dat er meerdere opties waren. "Het is een beleidskeuze van de ministeries geweest om niet alle kinderen tegelijk naar school te sturen. Dit is het meest voorzichtige scenario, waarbij we de kinderen geleidelijk weer samenbrengen."

Daarbij moet je weten dat er in eerste instantie al geen advies lag om de scholen te sluiten. Het kabinet wilde de scholen eigenlijk gewoon open laten. Maar de roep vanuit de samenleving was zo luid, dat de regering niet anders kon dan de scholen alsnog dicht te gooien.

Kinderen zijn in kleinere groepjes

Maar kinderen sporten dus wel allemaal gewoon samen. Dat mag weer. Besmetten kinderen die sporten elkaar dan minder snel dan kinderen in een klas? Het RIVM: "Op basis van onderzoek is de rol van kinderen klein bij de verspreiding van het virus." En toch: "Een klas met 30 kinderen zit dichter op elkaar dan buiten als ze met elkaar sporten. Bij trainingen, want wedstrijden zijn er niet, zijn kinderen in kleinere groepjes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hassan verloor zijn vader, moeder en oom aan corona: 'Begrijp er niets van'

En er is nog een gevaar als alle kinderen tegelijk naar school zouden gaan: de ouders. Want waar kinderen zijn, zijn hun ouders. Volwassenen verspreiden het virus sneller, zijn vatbaarder en lopen ook een groter risico dan kinderen als ze het virus onder de leden hebben.

Leraren en leerlingen op 1,5 meter

Volwassenen kunnen het virus wel ook aan kinderen geven. "Daarom moet de maatregel van de anderhalve meter wel zoveel mogelijk toegepast worden, en zeker tussen basisschoolleerlingen en leraren", schrijft het RIVM op hun website.

Ouders mogen straks ook niet op school komen. En ze moeten op een specifieke plek hun kind afzetten. Om te voorkomen dat ouders daar alsnog tegelijk staan, moeten er aangepaste haal- en brengtijden komen. De helft van de klassen op een dag, betekent ook de helft van de ouders rondom de school. En dat is weer iets veiliger.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore