Geen Last Post

Dit is waarom de taptoe wordt gespeeld bij de dodenherdenking

04 mei 2020 13:28 Aangepast: 04 mei 2020 15:14
Jeroen Schippers tijdens de Nationale Herdenking in 2018. Beeld © RTL Nieuws

De Nationale Dodenherdenking ziet er door de coronacrisis anders uit dan normaal. Wat wel hetzelfde blijft: het trompetsignaal dat om twee minuten voor acht te horen zal zijn. Elk jaar speelt een muzikant het signaal taptoe, maar waarom eigenlijk en wat is het verschil met de Last Post?

"We spelen het signaal taptoe als een eerbetoon voor overledenen", vertelt trompettist Jeroen Schippers. Hij speelt bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en is ook vanavond aanwezig op de Dam in Amsterdam om te spelen in het ensemble. Zijn collega John Bessems zal de taptoe spelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anders dan anders: de vlag mag nu al halfstok

In de zeventiende eeuw is het signaal taptoe ontstaan. "Toen werd het gespeeld voor militairen als signaal dat de dag erop zat. De tap ging dicht en de mannen konden naar huis", zegt Schippers. "Later werd het gebruikelijk om het signaal niet meer te spelen aan het eind van de dag, maar aan het einde van iemands leven", zegt Schippers. "Toen werd het een soort eerbetoon."

Het signaal taptoe is volgens Schippers technisch gezien niet het moeilijkste om te spelen. De moeilijkheid zit hem erin dat het perfect moet en er veel druk op ligt. "Het moet in één keer perfect."

Engelse draai aan het signaal

Veel mensen denken dat bij de nationale herdenking op 4 mei de Last Post wordt gespeeld. Die verwarring is niet zo gek, legt Schippers uit. "De Engelsen hoorden het signaal taptoe in de zeventiende eeuw en namen het over. Er was toen alleen nog geen opnameapparatuur, dus bij de overdracht van het nummer zijn er veranderingen ingeslopen."

Er is soms verwarring over wat er bij de Nationale herdenking op 4 mei wordt gespeeld. Die verwarring is eigenlijk na Tweede Wereldoorlog ontstaan, toen Nederland werd bevrijd door onder andere de Engelsen. "Toen speelden de Engelsen soms een eerbetoon voor gesneuvelde Nederlanders. Zij speelden dan hun variant van de taptoe, dus de Last Post. Die naam hebben veel mensen onthouden en daardoor wordt nog vaak gedacht dat het de Last Post is die je hoort op 4 mei."

Last post voor MH17-slachtoffers

Het is niet zo dat de Last Post nooit gespeeld wordt in Nederland. "De Last Post is een internationaal signaal dus bij internationale herdenkingen spelen we die." Toen de slachtoffers van de ramp met vliegtuig MH17 terugkwamen in Nederland, klonk de Last Post.

Ook in het buitenland wordt de Last Post nog gebruikt. Het signaal is te horen bij militaire herdenkingen en begrafenissen in Groot-Brittannië en Gemenebest-landen.

Het signaal taptoe wordt in Nederland enkele tientallen keren per jaar gespeeld. "Bijvoorbeeld bij begrafenissen van militairen", zegt Schippers. In principe is het niet de bedoeling dat de taptoe zomaar wordt gespeeld door mensen die geen militair zijn.

Vanavond is een uitzondering, want vanavond mogen juist ook anderen meespelen. Schippers raadt iedereen die dat wil aan om zich goed voor te bereiden. De marinierskapel deelde daarom eerder al de bladmuziek van het signaal op hun Facebookpagina.

Kinke en Sybe leggen als enige scouts een krans op De Dam

Vanwege het coronavirus is er dit jaar een herdenking zonder publiek op De Dam. Kinke en Sybe zijn wel in Amsterdam maandagavond. Zij mogen als enige twee scouts in Nederland kransen leggen om oorlogsslachtoffers te herdenken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore