Opzoeken

Lintjesregen: deze mensen uit jouw woonplaats kregen een lintje

03 juli 2020 07:00 Aangepast: 03 juli 2020 15:04
Anders dan andere jaren: de burgemeester van Zaltbommel reikt virtueel de koninklijke onderscheidingen uit. Beeld © ANP

Het is een traditie: elk jaar rond Koningsdag wordt aan duizenden mensen een lintje uitgereikt. Maar die uitreiking moest worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Vandaag was het zover. Ken jij iemand die er één kreeg? Zoek het hier op.

3058 mensen zijn dit jaar koninklijk onderscheiden. 

Om een lintje te krijgen, moet iemand voorgedragen worden door een andere burger of door een maatschappelijke organisatie. Dat kan om allerlei redenen, van mantelzorg tot natuurbescherming en van kunst tot sport. 

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan Smit bekroond met lintje: 'Ik had dit nooit verwacht'

Verschillende titels

Er zijn verschillende titels die kunnen worden uitgereikt. De meeste mensen die een lintje krijgen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit zijn mensen die zich op lokaal niveau hebben ingezet voor de samenleving. Doet iemand dat op regionaal of landelijk niveau, dan kan iemand tot Ridder of Officier worden benoemd. 

Er zijn nog hogere onderscheidingen, die zelden worden uitgedeeld. Dit jaar is er één iemand benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om Michael van Walt van Praag, de oprichter van UNPO. Dat is een internationale organisatie die zich inzet voor etnische minderheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore