Politiecijfers

Duizenden coronaboetes, maar inbrekers en zakkenrollers zitten thuis

23 april 2020 09:06 Aangepast: 23 april 2020 09:19
In verschillende gemeentes worden boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden Beeld © ANP

Er worden steeds meer boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet houden aan de coronamaatregelen, blijkt uit cijfers van de politie. Afgelopen week kregen bijna 2500 mensen een boete. Maar verder heeft de politie het rustig: er worden een stuk minder misdrijven gepleegd.

In de afgelopen week, maandag 13 april tot met zondag 19 april, heeft de politie 2319 bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van de coronamaatregelen. Je kan bijvoorbeeld een bekeuring krijgen als je met een groep op straat bent zonder anderhalve meter afstand te houden. De boete kan oplopen tot 400 euro.

Steeds meer mensen worden beboet: sinds de politie de boetes kan uitschrijven, eind maart, zijn er in totaal 5511 bekeuringen uitgedeeld.

Minder inbraken en overvallen

Andere misdrijven worden dan weer een stuk minder gepleegd, blijkt uit cijfers van de politie over maart. Zo daalde het aantal overvallen met 15 procent, het aantal inbraken is met 25 procent afgenomen en er werd 40 procent minder melding gemaakt van zakkenrollerij.

Schrikbarende vormen van fraude

Niet alle criminelen zitten te niksen. Het aantal gevallen van fraude is juist flink toegenomen. Afgelopen maart werden er bijna 9000 gevallen van fraude gemeld, een jaar eerder waren dat er nog 6600.

Het gaat dan vooral om zaken waarbij burgers elkaar oplichten, zoals WhatsAppfraude. Eerder waarschuwden de banken al dat die tijdens de coronacrisis 'schrikbarende vormen' aanneemt.

Bekijk de grafiek

De cijfers gaan over vorige maand, maart. De intelligente lockdown van Nederland werd pas halverwege die maand aangekondigd. Waarschijnlijk is de misdaad in april dus nog verder gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-bestendige bankpas? Trap niet in deze phishingtrucs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore