Ga naar de inhoud
Vee beschermen

Schapenhouders moeten wolven gaan weren met stroomdraad

Een wolf die eerder in Drenthe werd gezien. Beeld © Staatsbosbeheer

Alle schapen- en geitenhouders op de Veluwe moeten voor 2022 rond hun kuddes een afrastering met stroomdraden maken om wolven te weren. Dat adviseert de Wolvencommissie.

Omdat er in het hele land steeds vaker wolven rondzwerven, zou de maatregel ook moeten gelden voor dierenhouders langs bekende 'wolvencorridors', stelt de commissie.

De Wolvencommissie werd eerder aangesteld door de provincie Gelderland, omdat de eerste wolven in Nederland zich in die provincie vestigden. Dierenhouders, grondeigenaren en overheden gaan de adviezen nu bespreken.

Jonge
Lees ook:
Jonge wolf doodgereden op Noord-Veluwe

Lage afrastering effectief

Na onderzoek in binnen- en buitenland blijkt volgens de commissie dat een afrastering met stroomdraden van laag bij de grond tot 1,20 meter hoog het meest effectief is. Door de schok van stroomdraden leren wolven volgens de commissie dat schapen en geiten geen aantrekkelijke prooi zijn. 

Dierenhouders die voor 2022 goede maatregelen hebben genomen, houden ook daarna recht op een schadevergoeding.

Wolven verspreiden zich steeds verder op de Veluwe

00:52
Beelden van wolven op de Veluwe van begin april laten zien dat de dieren hun territorium uitbreiden.

Het zal volgens de commissie nog heel wat moeite kosten om iedereen te overtuigen van de noodzaak van een afrastering. "De weerstand tegen de komst van de wolf is nog groot. Veel boeren en grondeigenaren vinden dat het beest afgeschoten moet worden", zegt de commissie. Afschieten mag niet, want de wolf is een beschermd dier.

Provincies hebben eerder samen een wolvenbeleid opgesteld. De Wolvencommissie vindt echter dat er landelijk beleid moet komen nu de wolf oprukt. Daarin moet onder meer worden beschreven in welke gebieden de wolf echt ongewenst is en wanneer een dier dan wel gedood zou mogen worden.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse jager die wolf doodschoot in Duitsland voor de rechter