Ga naar de inhoud
Getuigen gezocht

Opnieuw een zendmast in brand gestoken in Rijswijk

Eerder werd brandgesticht bij een zendmast in Almere. Beeld © ANP

In het Gelderse Rijswijk is een zendmast in brand gestoken. Het is de zoveelste keer dat een zendmast in rook opgaat de afgelopen weken. Al zestien keer eerder was het raak.

De politie ontdekte de brandstichting vanochtend tijdens een controle,  maar het is nog niet precies duidelijk wanneer de brand werd gesticht. "Daarvoor zoeken we nu getuigen", zegt een woordvoerder. "Eigenlijk zoeken we mensen die mogelijk de afgelopen week iets hebben gezien. De mast staat aan een landweg, de Veldweg."

Het is niet de eerste keer dat een zendmast in Rijswijk in brand wordt gestoken. Op 12 april werd er in dezelfde gemeente ook al brandgesticht bij een mast.

Eerder werden zendmasten in onder andere Almere, Spijkenisse en Groningen in brand gestoken. De politie gaf twee dagen geleden beelden vrij van een man die de brand in Groningen aanstak.

Al 16 keer

Sinds begin april is dit al de zestiende keer dat een zendmast in brand wordt gestoken. Het is nog onduidelijk of het telkens om dezelfde dader of daders gaat.

Mogelijk hebben de branden te maken met protesten tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht zijn voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. De politie kan niet zeggen of er aanwijzingen zijn dat de incidenten uit deze hoek komen.

Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

03:00
Over de 5G-technologie is veel te doen, onder meer over de invloed van de straling op je gezondheid. Wat is daarvan waar?
Beelden
Lees ook:
Beelden vrijgegeven van brandstichter zendmast