Ga naar de inhoud
Eerste resultaten

Bloedbank: 3 procent bloedmonsters bevat antistoffen corona

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

3 procent van de geteste monsters van bloeddonoren in Nederland bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat komt neer op enkele honderdduizenden mensen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van onderzoek dat bloedbank Sanquin doet onder donoren.

Sanquin onderzoekt bloedmonsters van in totaal 7000 Nederlandse donoren. Het gaat om willekeurig geselecteerde donoren, representatief voor de Nederlandse bevolking. De resultaten van nu gaan over de eerste 4000 geteste monsters.

'Eerste indicatie'

Volgens arts-microbioloog Hans Zaaijer geeft de uitslag een 'goede eerste indicatie'. "Deze test weerspiegelt de eerste vier weken van de uitbraak", zegt Zaaijer.

Een volgende testreeks moet meer inzicht geven in de snelheid waarmee het virus zich verspreidt onder de bevolking. "Het wordt interessanter om over vier weken de test te herhalen, zodat we kunnen zien hoe de groei verloopt."

Zo doen bloedbanken onderzoek naar het coronavirus

01:45
Voor de bestrijding van het coronavirus is het belangrijk om te weten wie ziek is geweest en wie niet. Daarvoor moeten antistoffen in het bloed worden onderzocht, waaraan onder meer bloedbank Sanquin meewerkt.

Mensen mogen alleen bloed geven als ze gezond zijn. De drie procent die antistoffen tegen het coronavirus in het bloed had, was dus alweer uitgeziekt op het moment van de donatie.

Groepsimmuniteit

Zaaijer verwacht dat het percentage mensen met antistoffen bij de volgende test hoger zal zijn. Dat is van belang voor de ontwikkeling van groepsimmuniteit: hoe meer mensen besmet zijn geweest met het coronavirus en antistoffen aanmaken, des te minder kans heeft het virus om zich te verspreiden.

Op dit moment is er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog lang geen sprake van groepsimmuniteit. Hoeveel procent van de bevolking daarvoor het virus gehad moet hebben, is nog niet bekend, maar experts van Sanquin stellen dat wanneer 60 procent van de Nederlanders immuun is, het virus geen kans meer heeft om zich verder te verspreiden.

Erik
Lees ook:
Erik is genezen van corona, nu helpt hij zieken met zijn bloed

Resultaten anoniem

Mensen van wie het bloed getest is, krijgen zelf de uitslag niet te horen. Dat is omdat de test ongeveer één op de tien keer ten onrechte een positief resultaat geeft. Dat is betrouwbaar genoeg om uitspraken te kunnen doen over een grote groep, maar Sanquin deelt de uitkomsten niet met donoren zelf. "Je wilt mensen geen onzin verkopen", zegt Zaaijer. 

Sanquin weet dat de test soms ten onrechte positief uitslaat, omdat ze ook bloedmonsters van ver voor de corona-uitbraak hebben getest. Die zouden allemaal negatief moeten zijn, maar in circa 1 op de 10 gevallen kwam er toch een positief resultaat uit. Dat kan zijn omdat de test dan bijvoorbeeld is vervuild.

Op
Lees ook:
Op 1 mei weer reguliere bezetting verwacht op ic's: 1200 bedden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore