Voormalig kernreactor

Bosbranden Tsjernobyl: 'Radioactieve deeltjes slaan lokaal neer'

14 april 2020 17:01
300 brandweermannen zijn ingezet. Beeld © ANP

We hoeven ons geen zorgen te maken over straling als gevolg van de bosbranden bij Tsjernobyl. Dat zegt atoomfysicus Wim Turkenburg. Er komen wel radioactieve deeltjes vrij, maar die bereiken Nederland niet.

Kort na het ontstaan van de brand, ongeveer anderhalve week geleden, werden verhoogde stralingsniveau's gemeten. In het gebied rondom de kernreactor zitten radioactieve deeltjes in de grond, maar ook in de bomen die in brand stonden.

"Door de branden kwamen er radioactieve deeltjes vrij, die binden zich aan roetdeeltjes maar die slaan lokaal weer neer", zegt Wim Turkenburg, atoomfysicus en emeritus hoogleraar. "Deze stoffen slaan neer vlakbij het gebied zelf en daar wonen nauwelijks mensen. Op honderd tot tweehonderd kilometer van de voormalige kerncentrale is het effect helemaal te verwaarlozen."

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de situatie goed in de gaten. Dit gebeurt door het Landelijk Meetnet Radioactiviteit (LMR). Dat meetnet werd geopend in 1990, vier jaar na de ramp in Tjernobyl.

Geen verhoogde radioactiviteit

Bij een ongewone meetwaarde wordt er automatisch gewaarschuwd. "We hebben tot nu toe nog helemaal niets gevonden", zeggen Lars Roobol en Herman Schreurs, de stralingsdeskundigen van het RIVM. "De radioactiviteit is zo laag dat er niets te meten is."

De bosbranden in Oekraïne ontstonden ongeveer anderhalve week geleden. Ze werden vermoedelijk aangestoken. Volgens de Russische tak van Greenpeace stond er zeker 34.000 hectare bos in brand. De voormalige kerncentrale van Tsjernobyl werd daarbij op een paar kilometer genaderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïne zegt brand Tsjernobyl onder controle te hebben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore