Coronacrisis

Eurogroep bereikt akkoord over steunpakket voor coronacrisis

09 april 2020 22:16 Aangepast: 10 april 2020 07:29
Minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de eurogroepvergadering via video, april 2020. Beeld © ANP

De ministers van Financiën van de eurozone hebben een akkoord bereikt over een Europees steunpakket in verband met de coronacrisis. Er zal 540 miljard euro beschikbaar worden gesteld voor heel Europa.

Gisteravond kwamen de ministers opnieuw samen via een videoverbinding. Een paar uur later was er witte rook, nadat eerder deze week een marathonsessie van 16 uur tot diep in de nacht was doorgegaan zonder resultaat.

Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Verdeling van het geld

Er is veel geruzie geweest over hoe de miljarden moeten worden uitgegeven en wat voor voorwaarden eraan verbonden moeten worden. Het ging daarbij niet alleen maar over het geld zelf, ook de houding van verschillende eurolanden zorgt voor problemen.

Minister Wopke Hoekstra maakte geen vrienden tijdens urenlange onderhandelingen. Hij zou te hard zijn en weinig compromisbereid. De opstelling van Nederland was tot nu toe hard: Nederland wil best solidair zijn, maar daar zitten wel grenzen aan, was het credo.

Steun uit noodfonds

Een van de grote twistpunten was het gebruik van geld uit het Europese noodfonds, het ESM. Dat fonds is bedoeld om eurolanden in diepe financiële nood te helpen als zij niet op een andere manier aan geld kunnen komen. Maar daaraan zijn strenge eisen verbonden, die landen verplichten om hun begroting weer op orde te brengen en dus te gaan bezuinigen.

Vooral de zuidelijke landen wilden dit noodfonds nu ook kunnen gebruiken om uit te kunnen lenen om de coronacrisis mee te betalen en dan zonder die strenge voorwaarden. Daar was Nederland dan weer mordicus tegen.

Het compromis is dat de directe en indirecte zorgkosten die gepaard gaan met de bestrijding van het virus nu wel zonder extra voorwaarden geleend mogen worden uit het ESM, meldt minister Hoekstra op Twitter. Als landen geld willen lenen uit het fonds voor andere uitgaven, bijvoorbeeld om de economie aan te jagen, moet er wel aan extra voorwaarden worden voldaan.

"We zijn eruit, ik ben er enorm tevreden mee", aldus Hoekstra in een eerste reactie.

540 miljard

Landen mogen tot 2 procent van de omvang van hun economie lenen uit het ESM, dat komt neer op een totaalbedrag van 240 miljard euro.

De rest van het geld komt van twee andere grote pakketten. 100 miljard euro wordt in de vorm van leningen beschikbaar gesteld aan landen om regelingen voor werktijdverkorting mee te financieren.

Die regelingen moeten ervoor zorgen dat werknemers niet massaal worden ontslagen als er tijdelijk geen werk is. De overheid neemt dan (een deel van) de lonen over. De NOW, de Nederlandse opvolger van de werktijdverkorting, zou hier ook voor in aanmerking komen, hoewel Nederland waarschijnlijk niet bij Brussel aan zal kloppen voor leningen, omdat het zelf goedkoop kan lenen.

De overige 200 miljard komt van de Europese Investeringsbank (EIB), hoewel dat een beetje vertekend. De landen moeten een garantiefonds maken ter waarde van 25 miljard euro. Met dat garantiefonds kan de EIB dan, in samenwerking met lokale banken, ervoor zorgen dat er voor 200 miljard euro aan kredieten verstrekt kan worden, voornamelijk aan het midden- en kleinbedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore