Personeel in verzorgingstehuizen maakt zich zorgen over de werkomstandigheden. "We moeten elkaars schort dragen en krijgen één mondkapje voor een hele dienst." Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat er wordt ingegrepen.
In minstens 40 procent van de verpleeghuizen in Nederland zijn coronabesmettingen geconstateerd. Toch blijkt dat in lang niet alle verzorgingstehuizen ook voldoende bescherming wordt geboden voor het personeel.

Beroepsorganisatie V&VN opende een meldpunt en kreeg honderden meldingen. Zorgpersoneel maakt zich zorgen over een tekort aan beschermende middelen, onder wie Laura (echte naam bekend bij de redactie). Zij werkt in een verzorgingstehuis met dementerende mensen.
Op dit moment zijn er bij haar op het werk nog geen officiële coronabesmettingen, 'maar er zijn wel mensen ziek en er wordt niet getest'. "De grootste zorg die ik heb is toch mijn eigen veiligheid", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Als er bewoners besmet raken, hebben we namelijk niet voldoende beschermingsmiddelen."
Schorten hergebruiken
Veiligheidsbrillen zijn er in het tehuis niet. Mondkapjes moeten een hele dienst gedragen worden en schorten worden hergebruikt. "Je draagt dus iemand anders schort. Hoe weet ik dan of dat schort niet al besmet is?", zegt Laura.

Zelf heeft ze haar klachten aangegeven bij haar leidinggevende, maar Laura is bij haar op het werk daarmee een uitzondering. "Mensen zijn bang om hun baan te verliezen en zeggen daarom maar niks."
Onder andere de PVV, PvdA, GroenLinks, SP en de VVD willen dat de verdeling van beschermingsmiddelen buiten ziekenhuizen beter wordt geregeld. De partijen dringen bij minister De Jonge (Volksgezondheid) aan op een landelijk coördinatiepunt.
De Jonge: verpleeghuizen worden hard geraakt
De verpleeghuizen worden hard geraakt door het coronavirus, zegt minister Hugo de Jonge tijdens het coronadebat. In zeker 4 op de 10 verpleeghuizen is er een coronabesmetting geconstateerd.
Minister De Jonge zegt voor een duivels dilemma te staan: aan de ene kant is de bezoekersregeling nu streng (bezoek is niet meer toegestaan) aan de andere kant kan het virus verwoestend toeslaan in de verpleeghuizen. "We kunnen ons daarom een soepelere bezoekersregeling niet veroorloven", zegt De Jonge. De minister ziet meer in creatieve alternatieven: zoals beeldbellen, of de mogelijkheid dat mantelzorgers kunnen inwonen bij hun naasten in de verpleeghuizen.
De Jonge zei dat de beschermingsmiddelen tot nu toe vooral naar de ziekenhuizen gaan, maar dat er inmiddels ook daarbuiten veel coronapatiënten zijn, zoals in de verpleeghuizen. Daarom komt er een verdeelmodel. "Maar ook dat model verdeelt de schaarste."