Coronamaatregelen

Wielerunie na opmerking Rutte: 'Fietsen mag, maar dan wel alleen'

08 april 2020 14:11 Aangepast: 08 april 2020 21:12
Beeld ter illustratie

Fietsen mag, maar alleen als je alleen gaat én voorzichtig doet, want de ziekenhuizen liggen al vol genoeg. Dat zegt de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) tegen sportievelingen.

Het was een een raar gezicht afgelopen weekeinde. Automobilisten mochten niet over de Zeeweg naar Bloemendaal. Ze werden tegengehouden om te voorkomen dat liefhebbers van mooi weer massaal naar het strand trokken.

'Houd 1,5 meter afstand', schreeuwden grote billboards langs de kant van de weg, maar de fietspaden waren gewoon open.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukke dijken dicht voor wielrenners en motoren: 'Jammer, maar zelf naar gemaakt'

Duizenden fietsers toerden richting de boulevard. Keurig alleen, maar ook in groepjes van zes of soms wel acht of tien. Zo dicht als mogelijk bij elkaar. Dat gebeurde niet alleen in Bloemendaal maar overal in Nederland, tot ergernis van het kabinet.

Geen groepjes

'Doe dat vooral niet', waarschuwde premier Mark Rutte gisteravond op een persconferentie, opnieuw over de groepjesvorming. "Maar wat voorlopig echt nog niet kan én mag, dat zijn mensen dicht op elkaar. Dat is gewoon te gevaarlijk en dus verboden. Dus ook geen groepjes wielrenners dicht op elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wielrenners blijf binnen: 'Amateurs en profs in alle landen'

Wielerprofs trainen vooral thuis op hometrainers. Ze houden zelfs virtuele wedstrijden, zoals afgelopen zondag toen renners in eigen huis een deel van de Ronde van Vlaanderen reden.

Die wedstrijd werd live op de Belgische televisie uitgezonden, met maar liefst 600.000 kijkers voor de buis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Avermaet eerste winnaar virtuele Ronde van Vlaanderen

Recreatieve fietsers houden het vooral bij een rondje door de buitenlucht. Ze zijn niet strafbaar als ze anderhalve meter afstand houden. Maar als fietsers een beetje willen schuilen voor tegenwind, dan zitten ze al snel dichter op het wiel van degene die voor hen rijdt. 

'Anderhalve meter is niet genoeg'

Bij de KNWU weten ze dat anderhalve meter ook helemaal niet voldoende is. Berekeningen laten zien dat bij een snelheid van 20 kilometer per uur een afstand van 7,5 meter pas voldoende is om de kans op besmetting te verminderen. En de kilometerteller van een beetje wielertoerist tikt ook wel eens de 30 of zelfs 40 aan.

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

'Ride Solo', adviseert de KNWU alle wielertoeristen met het oog op een zomers paasweekeinde met temperaturen van boven de 20 graden. Snuit je neus in een papieren zakdoek en stap daarvoor even veilig af.

Verricht geen inspanningen waarvan je twee dagen of langer moet herstellen, om zo het immuunsysteem niet al te zwaar te belasten. En voorkom vooral risicovolle acties. Het medisch personeel heeft het al druk genoeg met alle coronapatiënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief met sport-app Strava: routes vormen corona-boodschap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore