Ga naar de inhoud
Noodlot

De vloek van de familie Kennedy: moord en dodelijke ongelukken

Maeve Kennedy (in roze jurk) en haar zoon Gideon (tweede van rechts) (Foto: AFP) Beeld © AFP

Haar opa is vermoord en zelf is ze afgelopen week omgekomen bij een tragisch bootongeluk, samen met haar zoontje. Met de dood van Maeve Kennedy McKean wordt de onheilspellende vloek van de familie Kennedy weer opgerakeld.

Meer dan tien leden van de Amerikaanse dynastie zijn een onnatuurlijke dood gestorven, de bekendste is natuurlijk president John F. Kennedy. 

De Kennedy-dynastie is zo’n beetje de koninklijke familie van de Verenigde Staten. Die prominente rol is te danken aan Joseph Kennedy, de vader van John F. Kenndy. Hij en zijn vrouw Rose kregen in totaal 9 kinderen, waarvan er vier vroegtijdig om het leven kwamen.

Bommenwerper ontploft

De rijke Joseph Kennedy wilde dat zijn oudste zoon, Joseph jr., de eerste katholieke president van de Verenigde Staten zou worden. Maar Joseph jr. komt in augustus 1944 op 29-jarige leeftijd om het leven wanneer zijn bommenwerper ontploft boven Het Kanaal. Zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden.

Vier jaar later slaat het noodlot weer toe. Een vliegtuig met Kathleen Kennedy (28) stort onderweg voor haar vakantie neer in Frankrijk. Opnieuw verliezen Joseph en Rose een kind met een vliegtuigongeluk.

Dé moord

John F. Kennedy moet dan de droom van zijn vader waarmaken. En dat lukt: in 1960 wordt JFK gekozen tot de eerste katholieke president van de Verenigde Staten. Maar in 1963 wordt hij doodgeschoten in Dallas; een moord die nog steeds geruchtmakend en bijna mythisch is.

In het kabinet van president John F. dient zijn jongere broer Bobby als minister van Justitie. In 1968 doe deze Robert F. Kennedy zelf een gooi naar het presidentschap. Maar tijdens de verkiezingscampagne wordt ook hij doodgeschoten en ook deze moord is nog steeds onderwerp van verschillende complottheorieën.

Dagboek
Lees ook:
Dagboek president Kennedy geveild voor 700.000 dollar

Chappaquiddick

De enige overlevende zoon van Joseph en Rose Kennedy was nu Edward, beter bekend als Ted. Ook hij was politicus en had misschien wel president kunnen worden. Maar dat werd onmogelijk door het zogeheten Chappaquiddick-incident.

Chappaquiddick is een eilandje voor de kust van Massachusetts. In de zomer van 1969 rijdt Ted van een bruggetje het water in. Hij weet te ontsnappen uit de auto die op z’n kop gezonken is. Maar zijn passagier, de 28-jarige Mary Jo Kopechne, verdrinkt. Ted meldt zich pas na tien uur bij de politie. Ook hier zijn de omstandigheden nog steeds in nevelen gehuld. Maar zeker is dat Ted door dit incident geen president kon worden. 

Dodelijk ongeluk na dodelijk ongeluk

Na deze eerste generatie die achtervolgd wordt door het noodlot gaat het maar door. John F. Kennedy jr., de enige zoon van de vermoorde president, komt om het leven als hij neerstort met het vliegtuigje dat hij bestuurt. Een zoon van Robert F. Kennedy komt om bij een skiongeluk. Een andere zoon en een kleindochter sterven aan een overdosis drugs.

Het is een macabere opsomming die voorlopig eindigt met de tragische dood van Maeve Kennedy McKean en haar 8-jarige zoontje Gideon. Het gezin woont in Washington, maar was vanwege het coronavirus in zelfisolatie gegaan bij een meer. Toen ze met een kano een bal uit het water wilden halen, dreven ze af. Moeder en zoon waren dagenlang vermist. Het lichaam van Maeve en de omgeslagen kano zijn gevonden, Gideon nog niet.

Lichaam
Lees ook:
Lichaam omgekomen Kennedy-telg gevonden

VS staat stil bij de moord op John F. Kennedy

00:00
Ook 50 jaar na de moord op JFK maakt zijn dood nog veel los.