Nog steeds hoofdpijn

Fietser die in 2011 oogkas brak na botsing met paaltje, krijgt geld van gemeente

01 april 2020 17:40 Aangepast: 01 april 2020 17:44
Het paaltje waar de man tegenaan fietste. Beeld © Rechtbank Oost-Brabant

Een gebroken nekwervel, een gebroken oogkas en het hoofd geschaafd. Allemaal het gevolg van een fietsritje op 8 februari 2011 van Arie Donck in de gemeente Son en Breugel. Donck reed tegen een paaltje en klaagde de gemeente aan. Hij heeft nu gelijk gekregen. "Het doet hem goed."

Dat zegt de advocaat van Donck, Frits Schirmeister. Donck heeft volgens hem nog altijd hoofdpijn van dat ongeluk. "Hij zit er toch mee. Deze uitspraak is een genoegdoening. Hij was erg blij dat we wonnen."

'Paaltje alleen rood en niet verlicht'

De rechtbank stelt dat de gemeente te weinig heeft gedaan om ongelukken op die plek te voorkomen. "Het ging in dit geval om een smal paaltje, waarbij de enige veiligheidsmaatregel eruit bestond dat het paaltje rood was en twee (al dan niet reflecterende) witte banen had", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Het paaltje was niet verlicht en stond ook verder op een onverlichte locatie, waardoor het paaltje in het donker niet goed zichtbaar was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boetes smartphone in verkeer in jaar tijd verdubbeld, mede door appverbod fietsers

Donck deed in februari 2011 de melding bij de gemeente van zijn ongeluk. Daar stond onder andere in: "Vanwege de duisternis fietste ik met mijn verlichting aan op het midden van het fietspad. Doordat ik een redelijk snel tempo fietste heb ik het onverlichte paaltje MIDDEN op het fietspad niet gezien. Helaas ben ik niet de enige die al eens op dat toch al smalle fietspad tegen dat paaltje aangereden is. Ik hoop snel van U te horen zodat dit niet vaker meer voorkomt."

Nog geen bedrag

Maar het kwam dus zelfs tot een rechtszaak, nadat Donck in 2016 de gemeente aansprakelijk stelde. "Het heeft lang geduurd, maar ik vond dat hij een goede zaak had", zegt Schirmeister. De uitspraak geeft Donck geloofwaardigheid terug, zegt hij. "Hij stootte keer op keer op een muur bij de gemeente. Maar is blijven doorzetten."

De gemeente heeft de situatie inmiddels veranderd. "Ook dat geeft veel voldoening", zegt zijn advocaat. Hoeveel geld Donck tegemoet kan zien, is nog niet bekend. Daarover zal nog worden onderhandeld. 

Sommige kinderen weten niet meer hoe ze moeten fietsen:

Veilig Verkeer Nederland denkt dat dat komt doordat veel kinderen met de auto naar school gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore