Lockdown

Alexandra ziet Spanje nog verder op slot gaan: 'Je ziet veel meer politie'

30 maart 2020 21:37 Aangepast: 07 april 2020 11:11
Agenten in Madrid houden een minuut stilte. Beeld © ZUMA Press, Inc.

Na Italië is Spanje het land met de meeste coronadoden. Het afgelopen etmaal steeg het dodental met 812 tot 7340. De regering heeft daarom besloten de al strenge maatregelen nog verder aan te scherpen. Zo ziet de Nederlandse Alexandra fors meer politie op straat.

Premier Pedro Sanchez kondigde zaterdag tijdens een persconferentie de verscherpte maatregelen aan om het overweldigende aantal besmettingen terug te dringen. Werknemers met niet-essentiële beroepen krijgen hun salaris doorbetaald en moeten de dagen die ze niet werken later inhalen.

Patrouilles

In een uitgestorven Madrid zijn zondag extra patrouilles ingezet. Bussen en auto’s worden staande gehouden om te controleren of passagiers legitieme redenen hebben het huis te verlaten.

Voor de Nederlandse Alexandra Maas, die woont in het centrum van Madrid, zijn de extra patrouilles duidelijk zichtbaar. "Je ziet veel meer politie op straat en via-via hoor je verhalen over aanhoudingen. Zelfs gemeenschappelijke ruimtes zoals een trappenhuis worden nu gecontroleerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spookstad Madrid wacht angstig op de grote coronapiek

Het coronavirus raakt inmiddels iedereen in Alexandra's omgeving. "Twee weken geleden kende ik nog niemand met het virus maar inmiddels kent iedereen wel iemand die ziek is geworden of in het ziekenhuis is beland. Iedereen is heel erg huiverig. Ik ga maar een keer in de week naar buiten om naar de supermarkt te gaan. Mensen lopen met grote bogen om elkaar heen."

Ic onder extreme druk

Spanje is met ruim 85.000 besmettingen inmiddels China voorbij, waar volgens officiële cijfers ruim 81.000 mensen besmet zijn geraakt. Het hoofd van het coördinatiecentrum voor Eerste Hulp in Spanje, Fernando Simon, waarschuwde dit weekend dat de intensive care-afdelingen vol raken. Ook al neemt de groei van nieuwe ic-patiënten wel af. Simon, die het gezicht is van de strijd tegen het coronavirus in Spanje, is maandag zelf positief op het virus getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stokslagen, boetes en push-ups: zo handhaven landen lockdown

Ook Alexandra merkt dat mensen zich ervan bewust dat de druk op de zorg toeneemt. "De drempel om naar het ziekenhuis te gaan is verhoogd. Mensen vermijden het ziekenhuis omdat ze weten dat de zorg verzadigd raakt en er niet genoeg materiaal is."

Dagelijkse minuut stilte

De regio Madrid is de grootste corona-brandhaard van het land met de meeste slachtoffers. Ruim 24.000 mensen zijn besmet. De regionale overheid van Madrid heeft een officiële periode van rouw aangekondigd. Ook zal er elke dag een minuut stilte worden gehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore