Nieuws

Deze Nederlander zit in lockdown op een tropisch eiland: 'Mag niet weg'

26 maart 2020 15:05 Aangepast: 26 maart 2020 16:32
Jan Seelen op het strand van het eiland. Beeld © Eigen foto

De meeste mensen die in Nederland in thuisquarantaine zitten, zullen wensen dat ze op een tropisch eiland zaten. Lekker op het strand, ondergaande zon... Jan Seelen (32) hoeft dat niet te wensen. Hij zit vanwege zijn werk in een 'luxury prison' op de Malediven, en komt daar voorlopig ook niet weg. "Na zes weken moeten we gaan rantsoeneren."

Jan Seelen is director of rooms bij een luxe resort op een atol in de Malediven. Op het eiland staan 112 luxe villa's met een privézwembad. De kamerprijs start rond de 800, 900 euro per nacht. "Onze gasten hebben wat diepere zakken en een hoger salaris dan ik", zegt hij lachend. 

Niet dat er nu veel mensen zwemmen in de infinity pools, bijna alle gasten zijn vertrokken vanwege de coronacrisis.

Vast op een tropisch eiland

Dat is voor Seelen en zijn 240 collega's minder makkelijk. "Normaal komt er regelmatig een watervliegtuig met gasten en bevoorrading, maar nu komt er niemand en dus ook geen vliegtuig. Per speedboot is het 8 uur varen naar de hoofdstad."

Bovendien mogen ze ook niet zomaar weg. Als de laatste gasten - er zijn er nu nog ongeveer 30 - van het eiland weg zijn, moeten ze van de overheid veertien dagen in lockdown om zeker te weten dat er geen mensen besmet zijn. Daarna wordt het de vraag wie er überhaupt nog kan vertrekken: veel landen accepteren geen vluchten meer of zitten potdicht.

Het gaat om dit soort villa's. Het gaat om dit soort villa's.

Volledig zelfvoorzienend

Voorlopig zit Seelen dus vast op het eiland. Dat is volledig zelfvoorzienend: er is een eigen stroom- en watervoorziening, sinds twee maanden staan er 2500 zonnepanelen die het eiland van stroom voorzien. "Eigenlijk hebben we het eiland voor onszelf", zegt Seelen. Hij klinkt opgewekt en tilt er nog niet te zwaar aan. 

Los van de hotelgasten zijn er doorgaans 300 man personeel op het eiland. Daar zijn er nu nog 240 van over. Seelen is manager van de 'voorkant' van het eiland: de vloot met bootjes, housekeeping, receptie, spa en reserveringen.

Jan Seelen met een aantal collega's. Jan Seelen met een aantal collega's.

Luxury prison

"Wij zijn nu druk bezig met dingen regelen voor we dichtgaan tot juli of augustus", zegt Seelen. Eind mei begint het regenseizoen. "En dan moeten alle loungesets, zonnebedden en parasols bedekt en opgeslagen zijn, anders kan je ze weggooien. En als wij drie weken de tuin niet bijhouden, hebben we een jungle."

Het personeel dat er nog zit, mag voorlopig niet van het eiland af. Maar het kan slechter. "In mijn positie spreek ik wel van geluk", zegt Seelen lachend. "Ik heb nog bier in m'n koelkast, ik kan nog het zwembad in. We zitten gevangen in een luxury prison", zegt hij lachend.

Wilson de volleybal

Een vertrekkend collega maakte de grap dat het complete personeel zó in de film Cast Away kon. "Daar konden we smakelijk om lachen", zegt Seelen. "Dus nu hebben we een eigen Wilson die iedere dag aanschuift bij de vergadering."

Wilson is een bekend type volleybalmerk. Toen Tom Hanks in de film Cast Away crashte en op een onbewoond eiland terecht kwam, beschilderde hij een volleybal zó dat het leek alsof de bal een gezicht had. 

Wilson, de volleybal die Tom Hanks had toen hij crashte in Cast Away Wilson, de volleybal die Tom Hanks had toen hij crashte in Cast Away

Compleet eigen dorp

De staf van het resort heeft niet de luxueuze faciliteiten die de gasten krijgen, maar mag niet klagen. "We hebben een moskee, wasserette, bakker, slagerij, sportschool, bar voor het personeel en een kapper", somt Seelen op. "We zijn eigenlijk gewoon een klein zelfvoorzienend dorp met alles erop en eraan."

Vooralsnog is er ook nog genoeg te doen. "Vanavond hebben we een volleybaltoernooi. Soms gaan we een film kijken op het strand, morgen is er weer een barbecue. De natuur is prachtig. Het is een supermooi plekje om vast te zitten. We gaan vaak vissen of snorkelen bij het koraal."

Het eiland waar Jan op werkt. Het eiland waar Jan op werkt.

Maandenlang dezelfde gezichten

Dat is het positieve verhaal, maar er is ook een andere kant. "Je moet best sterk zijn van geest. In Nederland werken mensen nu vaak van 9 tot 5 thuis en kunnen ze dan stoppen. Hier ben je 24/7 met je collega's, vaak aan het werk, soms maanden aan een stuk. De overheid heeft nu gezegd: jullie mogen niet van dat eiland af. Er zijn ook mensen die drie weken met vakantie zijn, maar dus wel nog op dit eiland zitten."

Het ziet er prachtig uit, maar het kan best pittig zijn, wil Seelen maar zeggen. "Ik loop iedere ochtend hard. Het eiland is zo'n 2,3 kilometer in omtrek, dan heb je het helemaal gehad. Je kan er echt niet af." 

Ter vergelijking: een complete ronde door het Vondelpark in Amsterdam is pak 'm beet 3 kilometer. 

De villa's. De villa's.

Voorbereid op rampen

Op dit moment is er nog voldoende eten. "We zijn hier voorbereid op natuurrampen, dat moet wel. We hebben nu voor een kleine twee maanden eten op voorraad. Maar er is hier weinig eigen productie, buiten bananen en kokosnoten, dus normaal vliegen we alles in. Dat kan nu helemaal niet."

Er wordt dus veel gevist. "Dan eet je al snel rijst met tonijn. Dat gaat ook vervelen", zegt hij lachend. "De andere gerechten raken snel op. Na zes weken moeten we gaan rantsoeneren. Als het echt opraakt, en het wordt nood, dan springt de overheid waarschijnlijk bij. Daar hebben we goed contact mee."

Er is genoeg vis voor op de bbq. Er is genoeg vis voor op de bbq.

'We maken er het beste van'

Hoe de komende weken gaan verlopen? Seelen heeft geen idee. Hij staat bij Buitenlandse Zaken op de lijst voor een vlucht naar huis, maar er zijn maar weinig Nederlanders op de Malediven. "Half april loopt mijn salaris af, dan ga ik betaald op vakantie tot ik weg kan van het eiland", zegt hij.

"Mijn hotelketen zit overal ter wereld, dus waar ik daarna heen ga, zie ik vanzelf wel", besluit hij. "Ik ben er optimistisch over. Met de meeste mensen hier zijn we al 1,5 jaar samen, dus je wordt eigenlijk een grote familie. Vanavond moet ik weer volleyballen, dus we maken er gewoon het beste van."

Bij een volleybaltoernooi met collega's. Bij een volleybaltoernooi met collega's.
Zonsondergang op het eiland. Zonsondergang op het eiland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van